Cât e amenda dacă nu plătești rovinieta în 2024. Ce trebuie să știe toți șoferii care pleacă la drum

de: Anca Lupescu
09 04. 2024

Mai mulți deputați au inițiat un nou proiect de lege prin care vor să modifice condițiile în care șoferii vor achita rovinieta. Cât e amenda dacă nu plătești rovinieta în 2024 și ce trebuie să știe șoferii care pleacă din oraș despre această taxă de drum.

Se modifică rovinieta. Ce trebuie să știe toți șoferii

Un nou proiect de lege a fost depus în Parlament și prevede modificări privind plata rovinietei. Propunerea vine la doar câteva săptămâni după ce noile taxe de drum au intrat în vigoare.

Cei care au depus proiectul spun că achitarea rovinietei ar trebui să fie posibilă în termen de cel mult 24 de ore după ce au mers cu mașina pe drumurile naționale.

Vezi și: Rovinietă 2024 – se schimbă din nou legea pentru șoferii români. Cum vei putea plăti taxa de drum în România

„Achitarea şi emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte şi nu mai târziu de 24 de ore de data de început a valabilităţii acesteia”, prevede actul normativ.

Propunerea vine pentru a modifica Legea 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Se propune, astfel, eliminarea din textul articolului 5, alineat 2) a prevederii conform căreia rovinieta se achită înainte de folosirea drumurilor naționale din România.

Șoferii trebuie să își ia rovinieta înainte de a pleca la drum, însă acum, deputații vor să schimbe legea și să permită acestora să își ia rovinieta în termen de 24 de ore după ce au folosit drumurile naționale.

Vezi și: Schimbări majore la rovinietă în 2024. Ce se întâmplă cu taxa de drum plătită de șoferii românii, noile prețuri

Cât e amenda dacă nu plătești rovinieta în 2024

Momentan, legea prevede ca rovinieta să fie cumpărată înainte de a leca la drum și a folosi rețeaua de drumuri naționale. 

În plus, dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea începe la ora înegistării informațiilor privind achitarea rovinietei în baza de date a SER.

Mai exact, șoferul este amendat automat dacă a uitat să își ia rovinietă.

„Practic, utilizatorul de autovehicul care, din diferite motive, a uitat să îşi plătească rovinieta este amendat automat, fără a avea posibilitatea de a remedia această situaţie care are la bază neatenţia şi nu reaua-credinţă a utilizatorului”, susţin iniţiatorii proiectului.

În cazul taxei de pod de la Fetești, legea spune că șoferul poate plăti taxa înainte, în momentul trecerii sau până la 24 de ore după ce au trecut Podul de la Fetești.

Același sistem vor deputații să îl implementeze și în cazul rovinietei. Cei care nu plătesc taxa de drum în 24 de ore, vor fi amendați conform legii actuale. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Amenda pentru rovinietă este cuprinsă între 250 și 500 de lei, dar poate ajunge și la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj.

Dacă nu știi când îți expiră rovinieta, poți verifica valabilitatea pe site-ul CNADNR, la secțiunea verificare rovinietă, unde bagi numărul de înmatriculare ș seria șasiului, apoi afli data la care ai achiziționat rovinieta și data la care expiră.