Cât de sigur este echipamentul pompierilor din România. Ce spune Arafat despre imaginile cu casca topită: ”Asta trebuie să verific”
Evenimentele din 26 august, pe lângă victimele rezultate din cauza deflagrațiilor, a mai scos la iveală un alt aspect, și anume cât de sigur este echipamentul pompierilor din România, în contextul celor întâmplate cu pompierii care au intervenit la Crevedia. În acest caz, Raed Arafat a vorbit despre acest aspect, dar concluzia acestuia a fost că ”Asta trebuie să verific”.
Crevedia scoate în evidență cât de sigur este echipamentul pompierilor din România
Evenimentele dramatice din 26 august au lăsat în urma lor peste 50 de victime, majoritatea fiind din rândul celor care au intervenit la stingerea incendiilor de la depozitul GPL din Crevedia, care funcționa în mod ilegal.
Vezi și: Ce a lăsat în urmă explozia de la Crevedia! Imaginile tragediei, detaliile care explică tot
Ca urmare a acestor situații, au ieșit în evidență carențele în echipamentele pe care pompierii le-au folosit în aceste intervenții, iar imaginile apărute imediat după tragedie arătau căștile acestora topite.
Ce spune Arafat despre imaginile cu casca topită
Raed Arafat, ieșit la conferința de presă, avea să fie întrebat despre acest aspect, deloc de neglijat în condițiile date, (vezi galeria), acesta declarând jurnaliștilor:
”Eu nu am văzut astfel de poze și dacă le vom vedea, le vom analiza. Pe Internet circulă multe. Asta spre exemplu este o cască pe care eu nu am văzut să fie folosită de pompierii noștri în ultima perioadă.
Dumneavoastră îmi arătați o cască argintie, pompierii noștri au căști roșii în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Deci această cască argintie nu știu să facă parte din dotare. Nu este o cască care să fie folosită la noi în dotare.
V-ați pus problema că poate luați de pe Internet și niște chestii care nu sunt reale și care sunt false? Eu asta trebuie să verific, dacă a fost a lor. Se va verifica la nivelul Inspectoratului. Dacă au fost căști care au fost afectate și nu au protejat oamenii… Dacă au fost un pic afectate la exterior ele au protejat oamenii, și-au făcut treaba.”; declară Raed Arafat, conform DCNews.
Rezultatul intervențiilor, 43 de pompieri răniți
În comunicatul emis de IGSU în seara tragediei de la Crevedia, se precizau și care au fost efectivele totale care au participat la intervenții, după cum urmează:
- ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD, 2 puncte medicale avansate.
- ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
- ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
- 1 elicopter SMURD
- 9 echipaje SAJ Dâmbovița
- IGPR – 29 de polițiști;
- IGJR – 30 de Jandarmi.
Cu toate astea, Raed Arafat declara în aceeași conferință de presă că echipamentele folosite la intervenții nu au fost de vină, și că arsurile au apărut ”la unii care poate nu au purtat mănușile”:
”Arsurile care au apărut, au apărut la nivelul mâinilor la unii care poate nu au purtat mănușile chiar dacă există mănuși și da, poate că unii au fost foarte aproape și au avut arsuri mai mari. Acest lucru se știe că avem doi care au fost transferați în stare critică mai ales că aveau și leziuni de inhalație, dar analiza echipamentelor tot face parte din analiza internă pe care o fac pompierii.
Orice sesizare de echipamente, că a fost vreo problemă, normal că Inspectoratul General și inspectoratele unde a fost această problemă trebuie să le analizeze și analiza o fac experții în acest domeniu, nu o fac eu aici după o poză din care e clar că această cască nu face parte din dotarea lor.
Pompierii sunt bine echipați și au primit în ultima perioadă multă dotare care a ajutat inclusiv în această intervenție.”, a mai precizat Raed Arafat.
Numărul mare de victime pune sub semnul întrebării modul în care au fost echipați pompierii, dar și modul în care a fost gestionată întreaga situație de criză încă de la primele momente ale declanțării incendiului.