Cât de „român” a fost marele Charlie Chaplin. S-a împrietenit cu Ana Aslan, i-au furat sicriul și au numit un asteriod după el

de: Bișinicu Andreea
17 04. 2024

Numele lui Charlie Chaplin reușește, și astăzi, să stârnească zâmbete și bucurii în sufletele persoanelor veșnic îndrăgostite de viață, comemorându-l pe cel mai mare actor de comedie al tuturor timpurilor. Puțini știu, însă, că legendarul actor, care a lăsat o amprentă indelebilă asupra artei cinematografice, avea origini românești, bunica sa fiind născută pe plaiurile noastre.

Se naște într-o șatră de rromi, aproape de Birmingham

Charlie Chaplin se naște în data de 16 aprilie 1889 în Londra, Marea Britanie, unii spun că vede lumina zilei, pentru prima dată, într-o rulotă parcată într-o șatră ocupată de rromi.

În autobiografia sa, legendarul actor a subliniat că bunica sa maternă ar fi fost de origine rromă, învățându-și nepoțelul să vorbească limba rromani, încă de pe vremea când abia putea merge.

”Bunica mea ar fi fost țigancă sau pe jumătate țigancă. Nu m-am descurcat în viața mea, în nicio limbă străină. Dar rromani este singura pe care am înțeles-o și am vorbit-o și asta grație ei.”, sunt rândurile iscălite în volumul ”My Autobiography” a marelui actor.

Crescând în sărăcie și instabilitate, Charlot, așa cum este alintat de familie, simte chemarea scenei, încă de la o vârstă fragedă, copiind mișcările și gestica părinților săi, ambii artiști talentați de circ.

De la debutul său pe scenă până la lucrările sale timpurii în teatrul muzical și pantomimă, Chaplin își petrece timpul studiind societatea, comportamentul uman, reușind să-și dezvolte abilitățile de actor și comedian, pregătindu-se pentru ascensiunea sa în lumea filmului.

Charlie Chaplin, obsedat de minore. Cu câte puştoaice s-ar fi culcat actorul, de fapt

Epoca de aur a filmului și succesul internațional

Cu debutul său în lumea filmului la începutul anilor 1910, Charlie Chaplin devine, rapid, unul dintre cele mai mari staruri ale cinematografiei mute.

Personajul său iconic, Vagabondul, cu pălăria lui croșetată, bastonul de bambus și mersul său legănat, se transformă în simbolul absolut al epocii de aur a filmului.

Filmele sale monumentale, printre care amintim ”The Kid” (1921), ”The Gold Rush” (1925) ”City Lights” (1931) și ”Modern Times” (1936), sunt aclamate de critici și adorate de public pentru umorul lor inteligent, comicul de situație savuros și sensibilitatea socială.

Pe lângă talentul său inegalabil, Charlie Chaplin este și un activist, filantrop și un artist dedicat. Filmele sale explorează teme precum sărăcia, inegalitatea socială, discriminarea și lupta pentru supraviețuire, principalele probleme ale societății vremurilor sale.

Vezi și ”Mie nu-mi omoară ăștia hortensiile!” În vreme de război, cel mai mare botanist român și-a dat viața pentru a-și proteja florile îndrăgite

Prietenia cu medicul Ana Aslan

Ca orice alt star internațional ce se bucură de succes fulminant și notorietate globală, viața lui Chaplin nu este ferită de scandaluri sau controverse.

Viața lui amoroasă ține caldă, fără întârziere, prima pagină a publicațiilor de scandal ale secolului al XX-lea, Charlot fiind renumit pentru căsătoriile sale neconvenționale și relațiile cu fete minore.

Însă, un detaliu mai puțin știut despre Charlie Chaplin este acela că ”Vagabondul” ar fi devenit foarte bun prieten cu celebra Ana Aslan, pionierul gerontologiei mondiale.

Potrivit informațiilor acelor vremuri, actorul ar fi fost pe lista de clienți fideli a clinicii faimosului medic român, fiind adeptul tratamentelor de întinerire a pielii cu ajutorul Gerovitalului.

Au numit un asteroid după el, după ce i-a fost furat sicriul

Moștenirea sa culturală este onorată și în zilele noastre, omagiile aduse celui mai mare comediant din istorie depășind barierele spațiului cosmic. În anul 1981, cercetătorul Liudmila Karacikina descoperă un asteroid în centura principală, care ajunge să fie denumit 3623 Chaplin, în memoria marelui actor.

Ironia, amanta nemiloasă a Destinului, își arată, mijit, colții, atunci când un nou scandal îl urmărește pe Charlie Chaplin dincolo de moarte, după trecerea sa în neființă, în ziua de Crăciun, pe data de 25 decembrie 1977.

La doar câteva luni după văduva și copiii săi îl înmormântează în cimitirul Corsier-Sur-Vevey, din Vaud, Elveția, sicriul actorului este furat de către un grup de mecanici elvețieni, cu scopul de a cere bani de răscumpărare de la familia lui Chaplin.

Vezi și Sportul, cealaltă pasiune a lui Mihai Eminescu. Înota la perfecție, juca șah, fotbal și era as la gimnastică

Planul lor eșuează, răufăcătorii sunt prinși, iar coșciugul legendarului Charlot este recuperat după 11 săptămâni, lângă lacul Geneva. De data aceasta, trupul său este reînhumat sub 1,8 metri de beton pentru a preveni incidente ulterioare.