Cât de mult muncesc românii, comparativ cu celelalte țări din UE. Clasamentul care i-a uimit pe europen

de: Anca Lupescu
02 08. 2021

Un clasament privind orele de muncă prestate de oamenii din țările din Europa arată o statistică îngrijorătoare pentru români.

Cât de mult muncesc românii, comparativ cu celelalte țări din UE

Românii lucrează cel mai mult din UE , cu peste 40 de ore pe săptămână. Angajații din România ocupă primul clasament în Europa privind orele de muncă pe săptămână în 2020, potrivit datelor de la Eurostat.

După noi urmează angajații din Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia.

Angajații români au lucrat în medie 40,4 ore pe săptămână anul trecut. Sub noi se află angajații din Bulgaria, cu 40,2 ore pe săptămâna, Croația, Cipru și Polonia, cu 39,5 ore de lucru săptămânal.

Alte țări din Europa au și ele o săptămână medie de lucru relativ asemănătoare, adică 39,3 ore pe săptămână.

Pe de altă parte, Germania se clasează mai jos în top. Angajații din Germania lucrează 34,3 ore pe săptămână, în timp ce Danemarca are o medie de lucru de 32,7 ore, iar Olanda 29,5 ore săptămânal.

Cu privire la statutul profesional, antrenorii din UE au avut cea mai lungă săptămână de lucru la nivelul UE în 2020, lucrând în medie cu 47,1 ore pe săptămână. Cu 10 ore mai mult decât media de lucru pe săptămână a angajaților, care este 36,2 ore.

Dintre angajații români, circa 5,8% au spus că au lucrat mai puține ore în 2020 față de 2019, cea mai mică valoare din UE, conform Eurostat.

Cât ar trebui să lucrăm

„Programul pentru norma întreagă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână. Durata maximă a timpului de lucru nu poate să depăşească 48 de ore pe săptămână, incluzând şi orele suplimentare.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână. 

Dacă activitatea se desfăşoară în schimburi, durata timpului de lucru poate fi prelungită la mai mult de 8 ore pe zi şi 48 de ore pe săptămână, dacă suma orelor de lucru, calculată pentru o perioadă maximă de 3 săptămâni, nu va depăşi 8 ore pe zi şi 48 de ore pe săptămână.

Prin excepţie, durata timpului de muncă, care include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână”, se arată pe site-ul Eures, la secțiunea condiții de viață și de muncă în România.