Cât de mult îngrașă prunele și strugurii, de fapt. Mihaela Bilic rupe tăcerea

de: Stan Nicu
01 09. 2023

Azi este prima zi de toamnă calendaristică, însă prunele și strugurii românești sunt deja prezente pe tarabe și în marile magazine de ceva vreme. Mulții dintre românii care consumă regulat aceste delicioase fructe se întreabă cât de mult îngrașă prunele și strugurii, de fapt. Mihaela Bilic rupe tăcerea.

Cât îngrașă prunele și strugurii. Care conține mai mult zahăr

Vedetele toamnei sunt strugurii și prunele, două fructe mult iubite de către români. În acest context, Mihaela Bilic ne dezvăluie la care trebuie aceste două fructe trebuie să avem mai multă grijă.

Cunoscutul nutriționist a atras atenția asupra riscului de a ne îngrășa din cauza fructelor, dar și a riscului de a ne ”îmbăta” din fructe.

Struguri sau prune?

„Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climaterice, care se coc și după ce au fost culese…și cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară. , a scris Mihaela Bilic pe pagina sa socială.

Strugurii sunt plini de zahăr

În schimb, strugurii conțin foarte mult zahăr. Astfel, sucul de struguri este recomandat celor care depun efort fizic intens, așa cum sunt sportivii.

”Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi.

Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție”, mai anunță Mihaela Bilic.

Fructele mâncate în exces îngrașă

Nu în ultimul rând, nutriționistul spune că cele două fructe de toamnă reprezintă cea mai bună variantă de desert posibil, însă trebuie consumate cu atenție.

”Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură.

P. S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a mai scris Mihaela Bilic pe Facebook.