Cât de mult depinde salariul tău de o diplomă universitară. Câți bani iei fără facultate
Ultimele studii au arătat că părinții care au studii universitare este foarte probabil ca și copiii lor să urmeze o facultate. De asemenea, învățământul superior reprezintă o oportunitate pentru mulți tineri de a face schimbări în bine în viața lor și de a combate sărăcia.
Cât de mult depinde salariul tău de o diplomă de facultate. Câți bani iei doar cu liceul
Învățământul gratuit din țările din Europa Centrală, Balcani și statele baltice are un impact pozitiv asupra salariilor. Conform analizei salariale realizate de Paylab.com, cei care au terminat o facultate câștigă în medie cu până la 50% mai mult decât cei care au absolvit doar liceuul.
De asemenea, diferența de salarizare crește odată cu vârsta, întrucât salariații cu studii superioare se bucură de o evoluție salarială mai dinamică în carieră. Absolvenții de liceu nu vor reuși de-a lungul vieții să reducă diferența salarială față de cei care au o diplomă universitară.
Absolvenții de facultate, mai performanți decât cei cu liceul
„Tinerii absolvenți au performanțe mai ridicate față de cei cu studii inferioare. Iar când tinerii adulți de astăzi sunt comparați cu generațiile anterioare, diferența economică dintre absolvenții de studii terțiare și cei de studii secundare sau mai puțin formale nu a fost niciodată mai pronunțată în era modernă”, arată un studiu al Centrului de Cercetare Pew din SUA.
Chiar dacă o diplomă universitară are importanță, recrutorii sunt mai interesați de experiență și de abilități decât de diplome. Cu toate acestea, multe universități reprezintă un bilet către o carieră adevărată, Pentru mulți studenți există atracția de a studia la o universitate din străinătate. Aceștia fac adevărate investiții în educație sau încearcă oportunități prin diverse burse de studii.
Studiile universitare, un avantaj
Studiile universitare reprezintă un avantaj, însă nu este o condiție esențială a succesului. Mulți cred că educația este disponibilă și în afara sistemului universitar structurat și nu reprezintă singurul mod de măsurare a succesului.
În realitate, predomină o mare diferență între absolvenți și nevoile reale de pe piața de muncă. Companiile caută abilități specifice pentru pozițiile disponibile. Din acest motiv, pentru unii angajatori, nivelul de educație nu reprezintă o condiție principală. În țările în care șomajul este scăzut și, prin urmare, concurența pentru candidați este feroce, angajatorii lasă de multe ori la o parte criteriile stricte și preferă experiența în domeniu.