Cât de bogat este managerul Spitalului Sf. Pantelimon. Averea uriașă pe care o are medicul Bogdan Socea

de: Andrei Simion
09 08. 2024

Medicul Bogdan Socea a demisionat, vineri, 9 august 2024, din funcția de manager al Spitalului Sf. Pantelimon din București, după ce premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-au cerut acest lucru, în contextul scandalului morților de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce avere are Socea, de fapt?

Averea lui Bogdan Socea

Potrivit declarației sale de avere din iunie 2024, Bogdan Socea are în conturi peste un milion de lei, în depozite bancare de la trei bănci diferite. De asemenea, deține patru terenuri, două dobândite prin cumpărare și două prin moștenire:

  • Un teren intravilan în Pantelimon (Ilfov), dobândit în 2005 prin cumpărare, cu o suprafață de 550 metri pătrați, cu o cotă parte de 100%;
  • Un teren intravilan în Brașov, dobândit în anul 1996 prin cumpărare, de 27 metri pătrați, cotă parte 100%;
  • Un teren intravilan tot în Brașov, primit în 2012 prin moștenire, cu o suprafață de 565,20 metri pătrați, cotă parte 100%;
  • Un teren agricol în Halchiu (Brașov), primit în 2017 prin moștenire, 2,34 hectare, cotă parte 100%.

Fostul manager al Spitalului Sf. Pantelimon are trecut în declarația de avere un apartament în Brașov, pe care l-a cumpărat în anul 1996, cu o suprafață de 75 de metri pătrați. În plus, Bogdan Socea mai deține o casă de vacanță, tot în Brașov, de 80 de metri pătrați, primită prin moștenire în 2012. În anul 2008, acesta și-a ridicat o casă în Pantelimon, județul Ilfov, arată cea mai recentă declarație de avere a lui.

În materie de mașini, Bogdan Socea deține un BMW, an de fabricație 2018, dar și alt mijloc de transport, marca Suzuki, an de fabricație 2007, ambele fiind obținute prin contract de vânzare-cumpărare.

Câți bani a strâns managerul Spitalului Sf. Pantelimon

În conturi, doctorul are peste un milion de lei, trei depozite bancare la Banca Transilvania și câte două deschise la ING și BRD. Socea și-a deschis cel mai recent depozit bancar anul trecut, la Banca Transilvania, unde a depus 15.680 de dolari. Astfel, Bogdan Socea are în conturi 711.311 de lei, 100.100 de euro și 15.680 de dolari.

Medicul mai are și două credite bancare – de 223.011 lei (scadent în 2032) și de 130.000 de lei (scadent în 2025).

Conform declarației de avere, în anul 2023, Bogdan Socea și soția sa au avut venituri totale de 364.936 de lei. Doar anul trecut, acesta a încasat 187.259 de lei de la Spitalul Sf. Pantelimon, precum și 102.571 de lei de la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, unde este profesor.

Bogdan Socea și-a anunțat demisia

Bogdan Socea a scris pe Facebook un mesaj cu „puncte de clarificare” după ce i-a fost cerută demisia:

„Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat zilele acestea demisia mea și a directorului medical. Această decizie vine pe fondul unor anchete în desfășurare și a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate.

Dorim să subliniem că suntem angajați pe deplin în cooperarea cu autoritățile competente pentru a clarifica circumstanțele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficiențe și a implementa măsurile necesare.

În perioada recentă, am demarat o serie de acțiuni pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor medicale. De asemenea, am inițiat o revizuire a tuturor protocoalelor și procedurilor din secția de Terapie Intensivă.

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri. Înțelegem importanța accesului la îngrijire medicală de urgență și ne străduim să îmbunătățim continuu standardele noastre de practică medicală.

În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a Primului Ministru și a circumstanțelor recente, îmi înaintez demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” București, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituție”.

Bogdan Socea a fost numit managerul Spitalului Sfântul Pantelimon printr-un ordin semnat de către ministrul Sănătății în octombrie 2021.