Cât o să dai pe roaming în UE. Vestea e oficială. De când se aplică?

de: Diana Radu
15 11. 2018

Deputaţii europeni au limitat costurile apelurilor în Uniunea Europeană. Noile tarife intră în vigoare din primăvara lui 2019 și ar trebui să știi cât te costă.

Prețul apelurilor către o altă țară UE va fi de 19 cenți pe minut și de șase cenți pentru SMS. Măsura va intra în vigoare de pe 15 mai 2019 și va face accesibil contactul cu cei dragi în alte state membre UE pentru toată lumea.

Legislaţia protejează mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web şi întăreşte cerinţele de securitate, inclusiv criptarea. De asemnea, legislația prevede dreptul de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract şi dreptul la rambursarea creditului preplătit (neutilizat după rezilierea contractului). Precum şi compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.

Beneficii în roaming pentru clienți

Noile norme vor oferi cetăţenilor conectivitate de mare viteză şi vor face ca apelurile să fie sigure şi accesibile în cadrul UE și va asigura în acelaşi timp predictibilitatea necesară pentru operatorii de telecomunicaţii pentru a stimula investiţiile în internetul de mare viteză, potrivit Mediafax.

În cele din urmă, statele membre vor trebui să faciliteze lansarea reţelei 5G, prin punerea la dispoziţie a spectrului adecvat până în 2020, pentru a atinge obiectivul „Traseul UE 5G”, acela de a avea o reţea de 5G în cel puţin un oraş major din fiecare ţară UE până în 2020.

Dacă există o urgenţă sau un dezastru major, cetăţenii afectaţi trebuie avertizaţi prin SMS sau aplicaţii mobile. Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul în funcţiune după intrarea în vigoare a directivei.

În urma aprobării finale a Consiliului, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani să adopte legislaţia naţională pentru punerea în aplicare a directivei.