Cât crește ajutorul de înmormântare în 2024. Legea pensiilor aduce o majorare
Noua lege a pensiilor intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie, iar odată cu aceasta vin și câteva schimbări în ceea ce privește ajutorul de înmormântare. Cât va fi acesta în 2024, aflați în rândurile următoare.
Ajutor de înmormântare 2024. Cu cât crește acesta
Românii care suportă cheltuielile legate de decesul unui membru de familie care a fost asigurat sau pensionar pot cere ajutor financiar de la stat. Începând cu data de 1 ianuarie, acest ajutor va fi majorat.
Noua lege a pensiilor stabilește că, în cazul decesului unui asigurat sau pensionar, se acordă ajutor de deces unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile. Aceste reguli sunt specificate și în actuala lege a pensiilor.
Acest ajutor financiar va fi majorat din 2024. Prin urmare, ajutorul de deces va fi mai mare cu 778 de lei și va ajunge în total la 7.567 de lei în cazul decesului asiguratorului sau pensionarului și 3.784 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratorului sau al pensionarului.
În momentul de față, valoarea plătită pentru ajutorul de deces este de 6.789 de lei.
Citește și: Ajutorul de înmormântare s-a majorat. Câți bani primește acum o familie de la bugetul asigurărilor sociale
Ajutorul de deces se va oferi în mai multe situații
Începând de anul viitor, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanei care a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii în ultimele șase luni anterioare decesului, indiferent de stagiul de cotizare realizat în respectiva perioadă. Acest lucru va fi valabil, însă, din toamnă.
O altă noutate este că, începând din toamna anului 2024, ajutorul de deces se va oferi și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului.
Tot din aceeași perioadă, ajutorul de deces va putea fi achitat și către o persoană juridică, dacă aceasta face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Solicitarea ajutorului se face în baza următoarelor acte:
- cererii pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificatului de deces;
- actului de identitate al solicitantului;
- actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actului care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar;
- dovezii că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces;
- actului medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani;
- adeverinţei care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii;
- adeverinței eliberate de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extrasului din REVISAL, după caz
Citește și: Ajutor de deces 2023. Ce acte sunt necesare la dosar și care este suma pe care o oferă statul