Cât cresc calculele pentru impozitele pe apartamente și case în România. Toate calculele
Au fost făcute calculele, astfel că s-a aflat cu cât cresc impozitele pe apartamente și case în România. Ce se schimbă în formula de calcul și cu cât vor plăti românii mai mult pentru impozitele la case şi apartamente, vedeți în rândurile de mai jos.
Cresc impozitele pentru locuințe. La cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 2 camere
Guvernul pregătește noi modificări în ceea ce privește taxele și impozitele, astfel că se elimină scutirea de impozit pe venit pentru cei care vindeau până acum o casă cu o valoare sub 450.000 de lei.
În plus, scade plafonul de la 700.000 la 600.000 de lei pentru care putem cumpăra o locuință cu TVA de 5 %. De altfel, măsura de a cumpăra o locuință cu TVA redus de 5% este valabilă o singură dată în viață.
Impozitare în funcție de grila notarială și impozite mai mari cu 60%?
De asemenea, impozitarea proprietăților s-ar putea face din 2023 în funcție de grila notarială și nu în funcție de zonă sau de materialele de construcții folosite la construcție, așa cum se procedează în prezent.
Astfel, impozitele pentru locuințe vor crește și cu 60% și avem și un exemplu concret, un apartament de 2 camere din sectorul 1 al Bucureștiului, cumpărat cu 60.000 de euro în urmă cu 2 ani. Impozitul anual pentru acest apartament era de 150 de lei.
Acum, impozitul pentru același apartament ar putea să crească la 240 de lei după intrarea în vigoare a unei ordonanțe, care va fi pusă săptămâna aceasta în dezbatere publică, cel mai probabil astăzi, iar săptămâna viitoare ar putea fi aprobată de către Guvern, scrie antena3.ro.
Britanicii vor mai mulți proprietari de case
Pe de altă parte, Guvernul Marii Britanii ia în calcul ideea de a rezolva criza locuințelor prin credite ipotecare ultra-lungi, de până la 50 de ani, care să poată fi transmise de la o generație la alta. Astfel, se va permite mai multor oameni să dețină case proprii în loc să plătească chirie.
Experții în credite imobiliare spun că ideea acordării de credite ipotecare pe 50 de ani ar putea aduce unele beneficii, însă nu abordează problema fundamentală a ofertei de locuințe. Potrivit planului avut în vedere de guvernul britanic, o perioadă mai lungă de credit ipotecar ar face ca oamenii să împrumute sume mai mari de bani, cu posibilitatea de a transfera datoria mai departe, copiilor lor.
Guvernul britanic ia în calcul oferirea de terenuri pentru construcția de case
Alte idei luate în considerare de Guvernul britanic includ încercarea de a se oferi terenuri deținute de guvern pentru construirea rapidă de case și explorarea posibilităţii dacă instituții precum școlile ar putea construi locuințe pentru angajații lor.