Cât costă un duș în Mamaia: „Apa este o emoție care curge. Trebuie respectată”
Deși stațiunea Mamaia este din ce în ce mai evitată de către turiști, proprietarii impun taxe halucinante pe plaje. Acum, românii trebuie să scoată bani din buzunar chiar și pentru duș. Anunțurile referitoare la impunerea taxelor a fost adus în atenția publicului de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România. Află cât costă un duș în stațiunea Mamaia și ce alte anomalii li s-au mai impus turiștilor.
Cât costă un duș în stațiunea Mamaia
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a dezvăluit că proprietarii din stațiunea Mamaia au început să impună noi taxe turiștilor care își petrec concediul pe plajă. Potrivit reprezentanților organizației, recent a fost instituită și taxa de duș, care costă 5 lei.
Informația vine în contextul în care Mamaia devine din ce în ce mai goală. Mamaia este stațiunea din România care rămâne pur și simplu fără turiști. Mulți dintre români au decis ca în acest sezon estival să se relaxeze în Eforie Nord sau Eforie Sud.
De asemenea, recent, în stațiunea Mamaia s-a majorat și costul pentru locul de parcare. Prețul pentru parcare este exorbitant în comparație cu cel perceput în alte stațiuni din întreaga lume. Șoferii trebuie să achite suma de 4 lei pe oră. Dacă facem un simplu calcul, un turist ar avea de plătit pentru 24 de ore aproximativ 96 de lei.
Un duș în stațiunea Mamaia costă, în prezent, 5 lei. Aceasta este taxa de acces la duș impusă de proprietarii sectoarelor de plajă, potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor.
„Apa este o emoție care curge. Trebuie respectată” – acesta este mesajul transmis de către operatorii de plajă, în încercarea de a-și motiva decizie impunerii de taxă de acces la duș.
Cum își bat joc operatorii de plajă de turiști
În altă ordine de idei, neregulile trec dincolo de aceste costuri. În loc să asigure turiștilor facilități privind racordarea grupurilor sanitare la canalizare, operatorii au improvizat. Celebrele cutii de metal de pe plajă, cunoscute românilor, sunt folosite drept toalete ecologice.
Iar asta în ciuda faptului că autoritățile din Constanța și-au făcut treaba, potrivit sursei citate. Acestea au asigurat în zonă toate utilitățile necesare românilor: apă, canalizare și curent electric.
„Dacă ești pe plajă și trebuie să mergi la toaletă, trebuie să iei cheia de la bar pentru a deschide lacătul de la toaleta ecologică! Dacă vrei să faci un duș după plajă, trebuie să ai la tine 5 lei pentru a plăti taxa de acces la duș! Condiții de mahala în unele sectoare/subsectoare de plajă de pe litoral în ceea ce privește asigurarea condițiilor sanitare stabilite prin legislația aplicabilă!
Operatorii de plajă sunt obligați de legislație sa asigure următoarele condiții: o cabină de schimbare a vestimentației la 100 de turiști; 1 pubelă de 100/150 litri pentru colectarea deșeurilor la o suprafață de 250 metri pătrați; 1 grup sanitar la 50 de turiști: 1 duș la 50 de turiști.
Față de cerințele menționate mai sus, unii operatori de plajă au amplasat toalete ecologice insuficiente ca număr raportat la gradul de încărcare al sectorului respectiv de plajă!”, au mai adus în atenție reprezentanții asociației citate, într-un comunicat de presă publicat pe Facebook.
Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor recomandă tuturor turiștilor care remarcă nereguli în legătură cu condițiile de care au parte pe plaje să înainteze sesizări direct către Direcția de Sănătate Publică Constanța.