Cât costă un cofraj de 30 de ouă pentru Paște în 2024. Prețurile au crescut ca niciodată
Mai avem aproape o lună până când vom prăznui Învierea Domnului, Paștele, iar unul din aspectele importante ale acestei perioade sunt prețurile, care cresc de la o zi la alta, astfel că suntem surprinși cât costă un cofraj de 30 de ouă pentru Paște în 2024, având în vedere că prețurile au crescut ca niciodată.
Veniturile de pe piața ouălor din Europa, 29,21 miliarde de dolari în 2024
Această piață de producție și desfacere, cel puțin pe plan european, este una în creștere, iar cifrele stau ca dovadă a acestei stări de fapt. În comparație, piața ouălor procesate din Europa era proiectată să depășească 16,41 miliarde de dolari până în 2032, crescând cu 7,1% din 2022 până în 2032, iar prima parte a acestui an a depășit considerabil aceste date.
Cererea de ouă este în creștere, fapt pentru care producătorii sunt acum mai atenți și se implică în lansarea de noi produse, promovarea, premierea, certificarea și participarea la evenimente pe piață, iar aceste decizii sporesc în cele din urmă creșterea pieței.
Cât costă un cofraj de 30 de ouă pentru Paște în 2024
Piața românească este una din cele mai atractive și competitive dina cest punct de vedere, dacă ne referim la consumul intern, dar și la cel extern. Dar, așa cum se întâmplă pe tot continetul european, crizele din ultimii ani au dus la costuri mari aferente producției de ouă.
Astfel că, fermierii acuzând acest aspect, precum și lipsa de interes și intervenție a statului în a stopa procesul de creștere al prețurilor la materia primă pentru creșterea găinilor, motiv pentru care puii nu cresc aşa cum e normal.
Dacă în anii trecuți prețurile erau ceva mai mici, în acest moment românii vor rămâne surprinș de cât costă un cofraj de 30 de ouă în 2024, și, după cum bine se știe, în apropierea sărbătorilor, fie pascale, fie de iarnă, prețul tinde să mai crească.
Așadar, dacă anul trecut plăteam în jurul a 45 de lei pentru un cofraj, acum am putea plăti până la 55 de lei, depinzând și calitatea produselor comercializate în piață. Dacă ne uităm la cele de calitate superioară, prețul pentru un cofraj de ouă pentru Paște, din categoria L, va ajunge la 54 de lei.
Pe poarta fermierilor, ouăle ies cu 1,50 sau 1,90 de lei
Crizele din ultimii ani au dus la creșterea prețurilor pentru materiile prime, iar în cazul celor care se ocupă cu comercializrea de ouă, este vorba de hrana găinilor, la care se adaugă curentul electric, în anumite cazuri gazele naturale folosite, precum și prețul la combustibili.
Toate aceste creșteri se regsesc, din păcate, în prețul final cu care ies pe poarta fermelor ouăle, astfel că acestea se vând cu prețuri cuprinse între 1,50 și 1,90 lei pentru un ou, așa că nu este de mirare cât costă un cofraj de 30 de ouă pentru Paște în 2024.