Cât costă să-ți aerisesti caloriferele și să verifici centrala. Prețurile pe care trebuie să le plătească românii

de: Corina Oprea
12 10. 2023

Cât costă să-ți aerisesti caloriferele și să verifici centrala. Ne apropiem de sezonul rece, așa că trebuie să punem la punct sistemul de încălzire înainte să fie nevoie să îl utilizăm. Iată care sunt prețurile anul acesta și de ce trebuie să facem verificarea în fiecare an.

Cât costă verificarea centralei și a caloriferelor

Verificările periodice pot preveni defectele și uzura prematură a componentelor sistemului de încălzire. Cu ajutorul unui tehnician calificat, puteți identifica și remedia problemele minore înainte ca acestea să se transforme în reparații costisitoare. Astfel, veți prelungi durata de viață a sistemului de încălzire.

Indiferent dacă avem o centrală de apartament sau suntem conectați la rețeaua de termoficare, este esențial să pregătim sistemul de încălzire pentru sezonul rece.

Această operațiune nu este deloc una complexă. Tot ce trebuie să faci este să verifici presiunea din centrală și să o aduci la nivelul optim dacă a suferit modificări. De altfel, fiecare calorifer trebuie aerisit, astfel încât toți elemenții să funcționeze.

Dacă ai puțină îndemânare, te poți descurca singur. Dacă nu vă pricepeţi, un specialist poate veni în casa voastră să se ocupe de tot. Pachetul complet de servicii vă costă în jur de 250 de lei, dar poate ajunge și la 400, în funcție de cât de mult este de muncă.

De ce să verificăm periodic centrala și caloriferele

Un sistem de încălzire bine întreținut și reglat corespunzător funcționează mult mai eficient. Dacă caloriferele și centrala termică nu sunt verificate periodic, acestea pot deveni ineficiente, crescând consumul de energie și, implicit, factura la utilități.

Citește și: Gata cu centralele termice de la 1 ianuarie 2024? Anunţul Comisiei Europene despre sistemele de încălzire admise

Sistemele de încălzire necorespunzător întreținute pot prezenta riscuri de siguranță. Pot exista scurgeri de gaze, acumulare de monoxid de carbon sau alte probleme care pot pune în pericol sănătatea și siguranța tuturor.

Un sistem de încălzire bine întreținut furnizează un confort termic optim în locuința dvs. Caloriferele care nu se încălzesc corespunzător sau o centrală termică care nu funcționează eficient pot duce la variații mari de temperatură în locuință.

Cum să reduci consumul de gaze

Asigură-te că sistemul tău de încălzire este întreținut corespunzător. Schimbă regulat filtrele de aer și programează revizii periodice pentru a menține sistemul în stare de funcționare optimă. Un sistem de încălzire bine întreținut funcționează mai eficient și consumă mai puțină energie.

Un bun început pentru a economisi gaze este să izolezi locuința corect. Asigură-te că ferestrele și ușile nu au crăpături prin care poate scăpa căldura. Poți utiliza benzi de etanșare sau silicon pentru a acoperi orice fisuri.

Reduceți temperatura termostatului în timpul nopții sau atunci când nu sunteți acasă. Chiar și o reducere mică a temperaturii vă poate ajuta să economisiți gaze semnificativ. Poți investi într-un termostat programabil pentru a controla mai ușor temperatura în funcție de programul zilnic.

Instalează un contor inteligent pentru a monitoriza consumul de gaze și a înțelege cum și când sunt utilizate cele mai multe resurse. Această conștientizare vă poate ajuta să luați măsuri pentru a reduce consumul.