Cât costă să încarci o mașină electrică în 2022. Prețurile nu sunt atât de ieftine
Tot mai mulți români și-au luat sau intenționează să achiziționeze o mașină electrică. Inclusiv Comisia Europeană ne sfătuiește să ne deplasăm cu astfel de autoturisme verzi, pentru a diminua efectele încălzirii globale. Totuși, merită să investești într-un vehicul pe curent sau rămâi la tradiționalele mijloace de transport?
Merită să dai bani pe o mașină electrică?
Mașinile electrice câștigă teren în fața celor convenționale pe benzină sau motorină. În mod firesc, și clienții români se aliniază acestui trend global, tot mai mulți șoferi făcând pasul către electromobilitate. În cazul autoturismelor cu emisii zero, unul dintre motive îl reprezintă costurile de întreținere mai mici. În plus, scumpirea carburanților îi determină pe cetățeni să migreze către segmentul automobilelor pe baterii. Dacă te bate gândul să-ți iei o astfel de mașină, iată unde poți să o încarci și cât te costă.
Stații de încărcare în România
În prezent, rețeaua națională pentru mașinile electrice numără circa 1.000 de puncte de încărcare. Un posesor de automobil pe baterii se poate folosi de harta oferită de platforma PlugShare. Aici ai toate informațiile cheie despre locațiile de încărcare, tipul stațiilor (normale sau rapide) și tariful unei alimentări.
O veste bună este că majoritatea centrelor comerciale au instalate în parcări stații de alimentare pentru mașinile cu emisii zero. Este vorba despre Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image și Penny. De asemenea, anumite benzinării Mol și Rompetrol dispun de prize pentru automobil electric. Deocamdată, OMV, Petrom și LukOil au un număr limitat de astfel de puncte de încărcare.
Tarife încasate în diferite rețele
Un tarif destul de bun găsești în reţeaua EV Connect. Pentru încărcarea la curent alternativ (AC), prețul este de 1,89 lei/kWh, iar pentru încărcarea la curent continuu (DC), trebuie să dai 2,32 lei/kWh.
Și rețeaua E.ON Drive aplică tarife de 1,67 lei/kWh pentru „alimentarea” automobilului electric. La curent continuu, prețul este de 2,22 lei/kWh. Îți poți face un abonament lunar „pre-paid” (în valoare de 150 de lei) pentru un tarif mai avantajos: 1,49, respectiv, 1,99 lei/kWh.
O altă rețea de încărcare importantă este Renovatio, ce dispune de cele mai multe stații publice. O încărcare normală (putere între 4 și 22 kW) costă 1,99 lei/kWh, în timp ce una rapidă (puteri mai mari de 22 kW) – 0,50 lei/kWh.
Ce prețuri sunt la MOL Plugee sau Enel X
La MOL Plugee sunt valabile tarife de 1,50 lei/kWh, dacă vrei încărcare la curent alternativ, și 1,95 lei/kWh, dacă alimentezi la curent continuu. Prețurile sunt destinate șoferilor care sunt înregistrați. Cei fără cont vor plăti 1,70 lei/kWh, respectiv 2 lei/kWh.
Mai există rețeaua Enel X, care tarifează încărcarea în funcție de cantitate. Compania percepe un tarif de 1,29 lei/kWh pentru alimentarea semi-rapidă la curent alternativ. Pe de altă parte, încărcarea rapidă la curent continuu costă 1,79 lei. Dacă nu ai cont activ în aplicația Enel X „JuicePass”, prețul este de 1,39 lei/kWh, respectiv 1,89 lei/kWh.
Capacitatea medie a vehiculelor cu zero emisii
Reține un lucru: cele mai noi autoturisme cu zero emisii, fabricate după anul 2020, sunt echipate cu baterii a căror capacitate medie se situează în jurul valorii de 50 kWh. Totuși, mai sunt câteva stații publice de încărcare gratuită a mașinilor electrice. De pildă, Renovatio din parcările magazinelor Kaufland. Condiția este să faci cumpărături de o anumită valoare în centrul lor comercial, în fiecare lună. Cu toate acestea, în contextul în care numărul lor a crescut considerabil, este aproape imposibil să prinzi un loc de alimentare la astfel de stații.