Cât costă să filmezi în clădirile din patrimoniul Bucureștiului. Taxa este uriașă pentru o zi
România a fost platou de filmare pentru multe producții străine, în special cele americane. O ultimă astfel de producție este Wednesday, un serial de succes Netflix, filmat în mai multe locuri din țara noastră. Acum, mulți se întreabă cât costă să filmezi în clădirile din patrimoniul Bucureștiului.
Filmările în clădirile de Patromoniu din București, taxate. Care este prețul pentru fiecare zi de filmare
Producții cinematografice cu bugete de milioane de euro au fost filmate în România, în contextul în care țara noastră are și clădiri frumoase, precum și peisajele necesare.
Multe filme au fost făcute în clădirile importante din București, astfel că se ridică întrebarea cât costă să filmezi în clădirile din patrimoniul Bucureștiului.
Cât costă să filmezi în clădirile statului
Cei curioși să afle asta trebuie să știe că o taxă de 2.500 de lei/zi/locaţie a fost stabilită pentru filmările efectuate în interiorul clădirilor din patrimoniul Municipiului Bucureşti.
Anunțul Viceprimarului Bucureștiului
„Această completare vine ca o necesitate şi o dorinţă din partea industriei cinematografice, care a dorit să filmeze de-a lungul timpului reclame, chiar şi pelicule de lung metraj în interiorul clădirilor monumente istorice care aparţin Municipalităţii.Nu s-a putut, pentru că nu a existat această prevedere. Prin această prevedere, primăria încasează venituri la bugetul local şi creează cadrul predictibil pentru această industrie, pentru a promova valorile Municipiului Bucureşti”, a spus viceprimarul Stelian Bujduveanu.
Filmările au fost gratuite până acum
„O să regăsiţi chiar filme întregi în aceste clădiri. E foarte bine, numai că diferenţa între ce a fost şi ce este: noi nu le luam banii. Dumneavoastră le-aţi pus o taxă”, a spus Aurelian Bădulescu.
Propunerea vizavi de taxa percepută a venit din partea industriei cinematografice
„Aşa este, se putea filma şi în trecut, dar era exclusiv decizia conducătorului instituţiei, care avea în administrare acel imobil. Şi atunci nu se crea un cadru predictibil pentru industria respectivă.De aceea a venit ca necesitate această reglementare. Aşa cum există o reglementare pentru ocuparea domeniului public pentru a filma, este normal să existe şi o taxă pentru a filma în interior.Această propunere vine chiar din industria cinematografică şi noi am preluat-o”, a replicat Stelian Bujduveanu.