Cât costă pepenii de Dăbuleni în piețe. Cu cât se vinde kilogramul, prețurile au luat-o razna total
Vara a venit, iar odată cu temperaturile mari vine și sezonul pepenilor. Cei de Dăbuleni se numără printre cei mai gustoși și zemoși, iar românii îi așteaptă cu nerăbdare an de an.
Prețul pepenilor de Dăbuleni
Pepenii de Dăbuleni sunt cei mai renumiți din țară, iar gustul lor este unu aparte. În general, sunt mult mai dulci față de pepenii dintr-o recoltă obișnuită, dar și prețul este puțin mai mare.
Prima recoltă de pepeni dulci și zemoși s-a copt deja, mai devreme față de anul trecut, chiar dacă producătorii au avut condiții mai grele anul acesta, din cauza secetei.
Acum, pepenii sunt scoși la vânzare, iar cei care își doresc să guste un pepene de Dăbuleni autentic trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani. Producătorii descriu acești pepeni ca fiind „dulci ca mierea.”
Față de anul trecut, producătorii recunosc că prețurile sunt ceva mai piperate. Pentru un kilogram, în engross, de pepene, harbuz sau lubeniță, va trebui să plătiți circa 4 lei. La tarabă prețul este mult mai mare.
Pepenele trebuie vândut în termen de trei zile, astfel încât să nu se strice. Producătorii spun că folosesc anumite soluții pentru rezistență, pentru a preveni alterarea, însă nu prea mult. Kilogramul pentru un pepene de Dăbuleni ajunge chiar și până la 35 de lei.
„Odată ce ai ajuns cu lubenița în piață în trei zile dacă nu ai dat-o deja începe să se strice pentru că nu îi stropim decât pentru strictul necesar. Noi nu băgăm decât îngrășământ proaspăt.
Cei care vor să mănânce un pepene de Dăbuleni trebuie să scoată din buzunar în jur de 35 lei”, a precizat unul dintre producătorii din Dăbuleni, potrivit romaniatv.net
Legumele și fructele din piețe vor fi verificate de ANF
ANAF a anunțat că anul acesta va efectua cu 42% mai multe probe de laborator la legumele și fructele din producția autohtonă. Probele vor fi prelevate din piețele din București, dar și cele aflate în fiecare reședință de județ.
Începând cu luna mai până la sfârșitul lunii august, numărul de probe care vor fi verificate a fost suplimentat cu 181, față de numărul de probe verificate în aceeași perioadă a anului trecut.
Probele vor fi efectuate pentru castraveți, cireșe, căpșuni, ardei, tomate, pepeni, zmeură și caise.