Cât costă obținerea unui spor de putere pentru energie electrică, dacă ai fost deconectat
Puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare poate să fie depășită de consumul instantaneu pe care îl au clienții. Astfel, un contor inteligent poate sesiza acest lucru, întrerupând pentru moment alimentarea cu energie electrică. Se poate recurge la un spor de putere, dar cât costă acesta?
Cât costă sporul de putere. Ce trebuie să faci
Contoarele inteligente protejează instalația, iar clienții care nu beneficiază de așa ceva sunt asigurați doar de disjunctorul din panoul electric. Mulți români se pot limita în momentele în care scot din priză aparate pentru a nu avea un consum mare, dar există și câteva excepții.
Există persoane care își dau seama că nu pot limita consumul pentru a rămâne sub nivelul maxim al puterii contractate. Acest lucru are legătură cu punerea în funcțiune a aparatelor electrice mari consumatoare în același timp. În acest caz, se poate solicita un spor de putere.
Fiecare consumator are o situație diferită, însă trebuie să depui mai întâi o cerere pe site-ul operatorului de distribuție sau pe al furnizorului pentru a obține un spor de putere. Trebuie să fie plătită actualizarea avizului tehnic de racordare, aceasta ajungând la suma de 55 de lei, plus TVA.
Tot ce trebuie să știe românii
Acești bani asigură creșterea puterii până la maximum 30 kW, în baza unei facturi care o să fie emisă. Suma poate să fie achitată prin bancă sau la un paypoint, fără să fie necesară deplasarea la un sediu. Apoi, după ce este primit avizul de racordare, urmează un nou pas extrem de important.
După semnarea unei solicitări făcută din partea clientului pentru încheierea unui nou contract de racordare, distribuitorul o să emită factura pentru verificarea dosarului și punerea sub tensiune. Aici trebuie să fie achitată suma de 80 de lei, plus TVA.
Trebuie să fie trimis un dosar al instalației electrice de utilizare către distribuitor. Acesta este întocmit de către un electrician autorizat ANRE, contactat de către client, care face un proiect și toate lucrările de care este nevoie, în baza solicitării făcute, potrivit economica.net.
La ce sumă se ajunge pentru obținerea sporului de putere
Cei care nu solicită o putere mai mare nu au nevoie de lucrări asupra instalației, însă ceilalți au diferite preferințe atunci când vine vorba de consum și sporul de putere cerut. Costurile de la acest pas nu sunt la fel pentru toată lumea, ținând cont de modul în care este modificată instalația electrică.
Se poate ajunge la suma de 200 sau 300 de lei, ba chiar și la peste 2.000 de lei pentru imobilele cu rețele complexe. Acești bani sunt primiți de către electricianul autorizat ANRE, însă suma nu este una reglementată.