Cât costă o noapte de cazare la munte și un bilet la telegondolă. Turiștii nu își mai permit acest moft
Cât costă o noapte de cazare la munte și un bilet la telegondolă. Deși este plin sezon, în stațiunile montane e cam gol, numărul foarte mic de turiști. Rar mai întâlnești cozile la telegondole de acum câțiva ani, acestea mai sunt doar în weekenduri. Prețurile mari la noi este motivul, precum și faptul că românii pleacă din țară pentru concedii.
Cât costă o noapte de cazare la munte și un bilet la telegondolă
Cât costă o noapte de cazare la munte și un bilet la telegondolă. La poalele munților Bucegi se întâmpla să aștepți și ore întregi la rând pentru a urca cu telecabina la Babele sau la Sfinx. Turiștii susțin că prețul la telegondolă este de 170 de lei. Terasele sunt goale, iar turiștii preferă să stea pe iarbă și să admire Crucea de pe Caraiman cu un sanviș în mână, adus de acasă.
Conform sttirileprotv.ro, pe străzile din Sinaia, cea mai aglomerată dintre stațiuni, ajung în timpul săptămanii 3.000 de turiști, iar numărul se dublează doar în weekend. Deși turiștii susțin că anul acesta prețurile s-au majorat cam cu 25-30%, hotelierii susțin că nu au mărit prețurile.
La Sinaia, pentru o noapte de cazare, dai cel puțin 150 de lei, dar cea mai scumpă cameră poate fi și 1.000 de lei. Dacă vrei să faci un traseu dus-întors cu telegondola până la cota 2.000, trebuie să scoți din buzunar suma de 95 de lei pentru un adult și 60 de lei pentru un copil.
Puțini turiști se remarcă și pe Transalpina, iar aceștia se arată mai interesați de peisaj și nu de suveniruri. Cabanierii se plâng că sezonul a început foarte prost și că au fost nevoiți să dea oameni afară.
Prețurile de pe litoral 2022
Majorări de prețuri se remarcă și pe litoral, la toate serviciile. Spre exemplu, un complex din Năvodari a cerut taxă de 200 de lei pentru a-ți pune cearșaful la malul mării, tariful depășindu-l pe cel pentru închirierea a două şezlonguri cu umbrelă în primul rând dinspre la apă.
Oficialii complexului au precizat că acesta este unul ”exclusivist”, unde rezidenţii, mai ales medici şi avocaţi care vor intimitate, justificând taxa prin dorinţa de a „descuraja comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele”.
„Am văzut şi eu imagini cu acest subiect. Strict personal, nu mi se pare firesc. Am văzut şi o explicaţie dată de acel operator. De altfel, am înţeles că nimeni nu a achitat o astfel de sumă exorbitantă pentru aşa ceva. Ministerul certifică aceste porţiuni de plajă pentru a activitate turistică şi avem echipe care fac verificare în teren. La orice sesizare, echipa merge acolo şi verifică conformitatea ativităţii turistice de pe plajă, cu prevederile din legislaţie.
Noi nu avem măsuri legale cu privire la preţuri, nu avem competenţe ca minister. Tarifele, cel puţin în acel caz, sunt de neacceptat şi iniţiativa acelui operator a fost total nefericită pentru că descurajează o activitate turistică care, cel puţin pe litoral, este aşteptată vreme de nouă de zile”, a declarat Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu despre a această situație.