Cât costă intrarea la stațiunea Sovata în vara lui 2024. Mii de români vin aici pentru tratamentele terapeutice
Costurile pentru accesul și activitățile din stațiunea Sovata pot varia în funcție de sezon, facilitățile alese și tipul de servicii dorite. Stațiunea este unică datorită lacurilor helioterme cu cea mai mare concentrație salină din lume. Mii de români vin aici pentru tratamentele terapeutice. Dar cât costă intrarea aici, în vara lui 2024.
Care este prețul de intrare în stațiunea Sovata
Încă de la jumătatea secolului al XIX-lea Sovata și-a câștigat renumele de stațiune balneoclimaterică de excepție la nivel european. Stațiunea, aflată în județul Mureș, se află într-un cadru natural de vis, înconjurată de dealuri împădurite și poate fi vizitată de turişti în toate sezoanele.
Cel mai căutat loc din stațiunea Sovata este strandul de la lacul Aluniș, unde temperatura apei poate ajunge chiar şi până la 30 de grade. Anul trecut a fost un număr de intrări de 9.500 de persoane. În 2024, un bilet de intrare aici costă 40 de lei pentru un adult și pentru un pensionar sau copil 30 de lei, în timp ce șezlongul se poate închiria cu 35 lei, potrivit lui Robert Fulop, directorul complexului de agrement.
Stațiunea Sovata este cunoscută și pentru centrele sale spa și facilitățile de tratament. Acestea pot oferi o gamă largă de servicii, de la băi de nămol și apă sărată, la masaje și tratamente de înfrumusețare. O sesiune poate costa între 50-100 lei, în funcție de durata și tipul de tratament, în timp ce prețurile pentru masaje variază între 100-200 lei.
Lacul Ursu, unic în lume
Lacul Ursu este una dintre principalele atracții din Sovata, cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice. Numit și ”Marea Moartă a Europei”, are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume. Este cel mai cunoscut dintre lacurile helioterme ale stațiunii, care este și unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare astfel de lac din lume.
Acesta este înconjurat de păduri și se găseşte la o altitudine de 502 m. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, iar lăţimea de 182 m. Vara, temperatura Lacului Ursu (18,4 metri adâncime) varieze între 10-20 de grade Celsius la suprafață, 30-40 de grade Celsius la adâncimea de un metru și 40-60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri.
Dacă ești în trecere prin Sovata nu rata ocazia de a vizita și celelalte lacuri din stațiune: Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde.
Despre stațiunea Sovata
Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Aceasta este cunoscută şi sub numele de “perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului și a lacurilor helioterme.
Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani și brazi, cât și de Muntele de Sare, stațiunea oferă posibilități excelente și pentru odihnă și relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase și ierni blânde.