Cât costă carnea de miel, pentru masa de Paște, în 2023. Fermierii sunt categorici: ”Samsari existau și înainte de 1989” EXCLUSIV

de: Alexandru Catalan
05 04. 2023

Carnea de miel, pentru masa de Paște, va fi mai scumpă, anul acesta? Gheorghe Dauti, membru al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine, ne-a vorbit, exclusiv pentru Playtech Știri, despre prețurile la carne, în 2023, și care, surpriză!, nu s-au majorat față de 2022.

Cât costă kilogramul de carne de miel, pentru masa de Paște

Vești bune, acum, în preajma Sărbătorilor Pascale! Carnea de miel nu s-a scumpit, față de 2022:

“Kilogramul de carne de miel, înainte de Sărbătoarea Pascală, din acest an, va avea aceleaşi valori ca cele de anul trecut. Asta înseamnă 20 de lei kilogramul, în viu, sau 35 – 40 de lei, dacă este tăiat”, ne-a declarat, exclusiv pentru Playtech Știri, Gheorghe Dauti, membru al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

”Furajele s-au scumpit foarte tare”

Gheorghe Dauti mai spune că valoarea reală a costului kilogramului de carne de miel ar trebui să fie mai mare, poate chiar dublă: “Furajele s-au scumpit foarte tare, inflaţia e foarte serioasă, la rândul ei, şi nici preţul motorinei nu e chiar atât de mic, încât să nu-l iei în considerare”.

Acesta mai indică şi faptul că majoritatea românilor preferă să-şi achiziţioneze mielul din unităţi specializate, numărul celor care caută special la stâne de miei în perioada Paştelui fiind în general scăzut.

Gheorghe Dauti atrage atenţia şi asupra unui alt amănunt pe care-l consideră foarte important:

“Nu mai există de ani buni în pieţele din România ciobani care-şi vând propriile produse. Apariţia samsarilor, după mine, nu a fost niciodată un lucru bun. Fiindcă, în primul rând, a dus la creşterea preţului, pe de o parte, şi la eliminarea producătorului real, pe de alta.

Samsari existau şi înainte de 1989, dar parcă fenomenul era ţinut mai bine sub control. Astăzi, în schimb, ciobanii au cam dispărut din prim-plan, lăsând locul samsarilor. Iar toate eforturile noastre, de a determina organele statului să facă ceva în chestiunea asta, nu pare să aibă rezultate încurajatoare”, este opinia fermierului.

Te-ar putea interesa și: Supermarketul în care kilogramul de carne de miel ajunge la 50 de lei. Preţurile au crescut considerabil chiar înainte de Paşte

Mieii din acest an vor fi mari, de peste 15 kilograme

Pe de altă parte, Gheorghe Dauti susţine că mieii din acest an vor fi mai mari, fiindcă Paştele este în a doua parte a lunii aprilie, iar animalele au crescut:

“Anul acesta lumea să se aştepte la miei frumoşi, de peste 15 kilograme, poate şi mai bine!”.

Prețurile depind de puterea de cumpărare: ”Nu sunt bani disponibili”

Mihai Podeanu, alt crescător cu state vechi în creşterea mieilor, din judeţul Gorj, ne-a declarat pentru Playtech Știri:

”Preţul cărnii de miel e mai degrabă influenţat de cumpărător, decât de crescător. Întotdeauna oferta va ţine cont de câţi bani poate oferi cumpărătorul. Degeaba tu, ca fermier, îţi doreşti 60 de lei pe kilogramul de carne de miel, dacă nu ţi se oferă decât 30 sau 40. În cele din urmă, va trebui să renunţi la dorinţa ta şi să te pliezi pe ceea ce-ţi oferă piaţa. Iar în acest moment, pare că nu sunt bani mulţi disponibili.

Iată de ce mă aştept ca, în zona Olteniei, spre exemplu, kilogramul de carne de miel să se vândă şi cu 30 de lei, anul acesta. Acum e perioada lui şi toată lumea vrea să aibă miel pe masă, aşa că în cele din urmă toată lumea va fi mulţumită, şi crescătorul, şi cumpărătorul”.

Potrivit statisticilor, în România, în perioada pascală, care include sărbătoarea creştinilor ortodocşi şi pe cea a catolicilor, se sacrifică în jur de trei milioane de miei, anual.