Cât costă ca să îți cumperi 6 ani de vechime în muncă, în 2023. Sumele plătite sunt mult mai mari pentru cei care vor să obțină pensie fără să fi cotizat

de: Rosu Ioana
06 01. 2023

Anul 2023 vine cu vești mai puțin bune pentru persoanele care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat, dar care doresc să cumpere vechime în muncă pentru pensii. Cei interesați trebuie să știe, de asemenea, că există un termen limită în care pot face acest lucru.

Cât costă un an de vechime în anul 2023

Vechimea în muncă pentru pensie se poate cumpăra și în anul 2023, însă persoanele interesate vor fi nevoite să scoată mai mulți bani din buzunar. Majorarea unui an de pensie vine ca urmare a măririi salariului minim brut la 3.000 de lei, iar acesta poate fi cumpărat până la finalul lunii august 2023.

Acest lucru este posibil datorită faptului că, potrivit legii, cota datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale este de 25 %. Plata cotei CAS are loc în funcție de salariul minim brut în vigoare la data în care este semnat contractul de asigurare socială cu casa.

Astfel, de la 1 ianuarie, pentru cumpărarea vechimii în muncă, persoanele eligibile trebuie să scoată din buzunar suma de 750 lei, în loc de 638 de lei, cât era până acum. În concluzie, pentru un an de vechime în muncă, cei interesați vor fi nevoiți să plătească 9000 de lei.

”Calculul pentru trei ani este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei„, a exemplificat Daniel Baciu preşedintele Casei de Pensii, la Antena 3.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele care doresc să cumpere vechime în muncă

Cei care doresc să cumpere vechime în muncă, trebuie să mai știe că este nevoie de semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și să plătească contribuția într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la data de 31 august 2023.

Mai mult, persoanele care doresc să facă plata retroactiv o pot efectua până la data de 1 septembrie 2023, potrivit OUG 163/2020.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.