Cât costă acum un colac de plastic în stațiunile de pe litoral. Prețuri ireale, părinții sunt cei mai nefericiți

de: Daoud Andra
13 07. 2024

Este un weekend plin pe litoral, pentru că mulți români au fugit de canicula din orașe să se răcorească la malul mării. Cei care își petrec weekend-ul sau vacanța la Marea Neagră au constatat deja că prețurile sunt mult mai mari față de anii trecuți. Cât a ajuns să coste un colac, un porumb fiert sau închirierea unui șezlong pe plajă.

Comercianții au dat lovitura pe litoral

Românii au dat o fugă pe litoral zilele acestea și se bucură de relaxare și de vremea caldă. Un aspect care nu îi bucură însă este legat de prețuri. Cei care aleg stațiunile de pe litoralul românesc trebuie să scoată din buzunar sume considerabile, atât pentru cazare și mâncare, cât și pentru alte cheltuieli care apar pe plajă.

Pentru turiștii care au copii, jucăriile pentru nisip și colacul, salteaua sau diferite alte accesorii plutitoare sunt nelipsite. Unii au avut inspirația să vină cu ele de acasă, însă alții le cumpără direct de pe litoral. Unde mai pui că, indiferent câte jucării ar avea un copil, întotdeauna apare ceva care să îi atragă atenția și pe care să și-l dorească.

La magazinele de la malul mării, toate produsele sunt mai scumpe decât în supermarketuri. Prețul pentru un colac pornește de la 20 de lei, dar poate ajunge și la 65. Saltelele pentru apă costă 90 de lei sau 140, în funcție de dimensiune, iar alte accesorii pentru plajă precum pistoalele cu apă sau jucăriile cu forme pentru nisip costă și ele câteva zeci de lei. Prețurile sunt chiar și de 4 ori mai mari decât în magazinele obișnuite, însă produsele tot se vând ca pâinea caldă.

Cât costă șezlongul sau porumbul fiert

Litoralul românesc este ocupat în proporție de 90% în acest weekend, ceea ce înseamnă câștiguri semnificative atât pentru hotelieri și proprietarii de terase și restaurante, cât și pentru administratorii plajelor și vânzătorii ambulanți. Așa cum se întâmplă în fiecare an, prețurile în stațiunile din nordul litoralului sunt mai mari decât cele din sud.

Dacă pentru o noapte de cazare românii scot din buzurat câteva sute de lei, iar pentru un prânz sau o cină la o terasă plătesc câteva zeci de lei de persoană, nici pe plajă prețurile nu sunt deloc mici. Închirierea unui șezlong pornește de la 40-50 de lei pe zi și ajunge și la 100, în Mamaia sau Năvodari. Pentru un baldachin sau pat la malul mării, românii plătesc 200-250 de lei pe zi.

Porumbul fiert a ajuns să coste 15-20 de lei bucata, fiind de 4-5 ori mai scump decât în piață sau la supermarket. Și pentru bere, sucuri sau alte gustări pe plajă, românii scot din portofel sume semnificativ mai mari față de anii precedenți.