Cât cheltuie statul cu un pacient cu COVID la ATI. Suma pentru 10 zile e uriașă

de: Ștefan R. Apostol
16 11. 2021

România este cuprinsă de un nou val de Covid-19 mult mai mortal decât tot ceea ce a fost până acum. Pentru a înrăutăți situația, România nu mai are un guvern eficient de mai bine de o lună și jumătate. Toate cele 2.000 de paturi de terapie intensivă sunt pline, iar pacienții sunt acum nevoiți să aștepte afară. Primii 50 de pacienți în stare critică au fost transferați la spitale din Ungaria și Polonia. Iar costurile zilnice cu un pacient covid cresc de la o zi la alta, sumele fiind enorme.

Sistemul medical românesc este în colaps

În plin val 4 al pandemiei, România și mai ales sistemul medical este într-un adevărat colaps. În toate secțiile ATI din spitale nu mai sunt locuri, iar pacienții fie așteaptă pe holuri, fie în frig. În toată această perioadă au fost multe voci care au criticat lipsa de implicare a guvernului, care în cele din urmă nu există de mai bine de o lună și jumătate.

„Este un eșec național la toate nivelurile. Asistăm la un fel de orbire națională, cauzată de lipsa de educație, de lipsa de civilizație”, a declarat doctorul Sandesc, care este vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Nivelul de vaccinare se situează în prezent la puțin peste 29% din întreaga populație și 34% din populația adultă, al doilea cel mai scăzut nivel din UE, după Bulgaria. Politicienii dau vina pe populație pentru că refuză să se vaccineze și cred în teoriile conspirației privind pericolul vaccinurilor.

Publicul îi învinovățește pe politicieni, pentru conducere slabă, asistență medicală inadecvată și, mai ales, pentru vanitate și corupție. Sistemul de sănătate din România, care a ajuns la capacitate maximă din cauza anilor de neglijență și corupție, se destramă, în ciuda eroismului zilnic al personalului medical. În prezent, în medie pe șapte zile, 15.000 de persoane pe zi sunt testate pozitiv la o populație de 19,4 milioane de locuitori.

Costul unui pacient covid se ridică la aproape 8.000 de euro

Și dacă faptul că sistemul medical este în colaps nu reprezintă nimic pentru autorități, peste asta vine și costul zilnic pe care statul român îl plătește pentru un pacient covid. Conform unie anchete făcute de jurnaliștii NewsWeek, un pacient covid, internat pentru cel puțin zece zile la o secție ATI are un cost de aproape 8.000 de euro, spune NewsWeek. Conform datelor, această sumă este plătită pentru un pacient internat la secția ATI din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. V. Babeș”.

„În jur de 8.000 de euro a plătit statul român pentru un pacient cu COVID la ATI zece zile, în luna septembrie, la Spitalul „Dr. Victor Babeș”. O cură cu Remdesivir de cinci zile sare de 10.000 de lei, iar trei zile de tratament cu medicamentul Tocilizumab costă peste 8.000 de lei.

Săptămâna trecută, bugetul Ministerul Sănătății a fost suplimentat cu încă 330 de milioane de lei din Fondul de rezervă. O treime din acești bani merg pentru cumpărarea de alte 70.000 de doze de Remdesivir.”, spune publicația NewsWeek în urma anchetei.

Au crescut cheltuielile zilnice cu pacienții covid

În aceeași anchetă aflăm că pe zi, la același spital, un pacient covid are un cost de 3.983 de lei, mai mare în comparație cu luna iunie, când costul se ridica la 3.470 de lei pe zi pentru un astfel de pacient.

„Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă și Compartimentul Terapie Intensivă Boli Infecțioase sunt departamentele interne care prestează servicii pentru secțiile din cadrul spitalului, iar cheltuielile înregistrate se distribuie pe secțiile medicale de unde pacienții au fost transferați.

Au fost estimate costurile pentru o zi/pacient infectat cu Sars-CoV-2 internat la terapie intensivă în sumă de 3.470 de lei în luna iunie 2021 vs. suma de 3.983 de lei în luna septembrie 2021, pe baza cheltuielilor efective înregistrate în contabilitate.”, arată Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, în răspunsul pentru Newsweek România.

Conform reprezentanților spitalului, costurile ar putea să crească în următoarea perioadă, dacă ținem cont și de lipsa de medicamente inevitabilă și de sumele pe care statul le va avea de plătit pentru importul de noi loturi de medicamente.

Tratamentul cu Remdesivir ajunge și la 10.000 de lei

La spitalul „Marius Nasta” din București, mai spune ancheta publicației, o cură de tratament cu Remdesivir, pe o perioadă de cinci zile, ajunge să coste și 10.000 de lei, iar medicii de aici spun că nu există un tratament standard pentru toți pacienții, ci în funcție de severitatea infecției.

„Nu există o terapie standard pentru toți pacienții, la momentul internării se inițiază tratamentul cu Favipiravir și Remdevisir la formele severe.

Indicația de Tocilizumab este selectivă și depinde atât de evoluția pacientului, cât și de evoluția parametrilor biologici”, a precizat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, pentru Newsweek România.