Cât au ajuns să coste roșiile oltenești în piață: ‘Lumea se miră și pleacă’

de: Ștefan R. Apostol
06 04. 2023

În ultima vreme, prețurile produselor agricole au crescut, la fel ca la toate celelalte produse alimentare, iar asta se resimte în buzunarul românilor care merg în piață. Din păcate, realitatea acestor zile este una dură iar explozia de prețuri nu duce la nimic bun. Cu toate astea, ne-am decis să aflăm cât au ajuns să coste roșiile oltenești în piață, iarr rezultatul ne-a surprins.

Roșiile oltenești, în trecut se vindeau ca „pâinea caldă”

Majoritatea dintre noi ne dorim pe masă produse naturalebio, așa cum au ajuns să fie numite astăzi. Pe vremea copilăriei noastre, părinții aduceau de la bunici, sau din propria grădină toate legumele și fructele pe care azi le găsim pe tarabele din piețe, iar prețurile, trebuie să recunoaștem, au ajuns aproape prohibitive, cel puțin pentru cei cu venituri mici.

Așa cum ne-am obișțnuit într-o economie de piață, inclusiv prețurile la roșiile oltenești pot varia în funcție de sezon, disponibilitate, calitate și cerere, iar ele pot fi influențate de mai mulți factori, cum ar fi condițiile meteorologice, costurile de producție, costurile de transport și alți factori economici.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste criterii, cel mai bun mod de a afla prețurile actuale ale roșiilor oltenești în piață este să verificați în timp real la surse de încredere, cum ar fi direct în piețele agroalimentare locale, sau să consultați direct vânzătorii de legume și fructe de la piață. Este important să țineți cont de faptul că prețurile pot varia în funcție de locație și de momentul în care faceți achiziția.

Vezi și: Sunt sau nu roşiile ţuguiate periculoase? Specialiştii, explicaţie clară pentru români. La ce trebuie să fie atenţi

Cât au ajuns să coste roșiile oltenești în piață

Așa cum spuneam anterior, prețul este influențat de locul unde ajung tarabagii să-și vândă roșiile, în cazul nostru fermierii olteni ajung în piețele din București, Alba Iulia, și în general în orașele mari cu vad comercial. La o testare a pieței, am aflat cât au ajuns să coste roșiile oltenești în piață.

De exemplul locuitorii din Alba Iulia au ajuns să plăteasc pe roșiile oltenești nici mai mult nici mai puțin decât 65 de lei pentru un kilogram, iar dacă mai punem pe lângă și cei 35 de lei pentru un kilogram de castraveți, tot oltenești, ajungem la un total de 100 de lei pentru două kilograme de legume, ceea ce, în mod cert, este extrem de mult.

Vezi și: Momentul în care trebuie neapărat să arunci roșiile. Detaliul la care trebuie să fii atent

De cealaltă parte, fermierii care-și vând marfa la tarabe, se plâng că de cele mai multe ori, asta și datorită prețului extrem de mare, nu mai au cui să-și vândă legumele. În aceeași ordine de idei, deși de înțeles încăpățânarea acestora de a nu lăsa la preț, apare acest risc, de a rămâne cu marfa pe tarabă și de a deveni perisabilă.

Roșiile de import mai ieftine, dar mai proaste calitativ

Dacă e să facem o comparație, roșiile aduse din import au prețuri ce variază între 17 și 25 de lei pentru un kilogram, dar mai spun aceiași fermieri-vânzători, nu se compară calitatea. De cele mai multe ori, roșiile de import, forțate să crrească, nu au acel gust al roșiilor crescute natural, în solarii.

Cu toate astea, prețul despre care am pomenit este exagerat de mare, iar astfel, inclusiv roșiile oltenești ajung să devină o marfă la care se ajunge cu greu în aceste zile, mai ales în cazul celor care nu-și permit să plătească acești bani.

„Nici nu avem cui să vindem. Nici astea de import nu se vând așa bine. Astea sunt 17 lei, 20, 25 de lei, dar nu se face nici o alegere. Vine lumea, se uită și pleacă mai departe.

Se miră, dar asta este, nu aș vrea eu să le pun atât la preț, dar sunt scumpe la cumpărare, sunt foarte scumpe, așa pleacă foarte scumpe. Este a doua mână, a treia mână, deci nu pleacă de la producător.”, spun vânzătorii.

Dar, oricât de mult ne-am dori să treacă situație, se pune o întrebare necesară: „până unde se va ajunge cu prețurile în România?”