Cât alcool are vinul fiert, de fapt. Ce se întâmplă dacă îl ții 30 de minute pe foc
Iarna, românii consumă vin fiert în cantități mari, mai ales la târgurile de Crăciun. Vinul fiert este considerat o băutură festivă. Combinat cu condimente precum cuișoare, scorțișoară sau nucșoară, vinul fiert aduce o stare reconfortantă în serile reci de iarnă. Puțini știu cât alcool are vinul fiert, de fapt. Iată ce spun specialiștii!
Cum se fierbe corect vinul fiert
Vinul fiert este la mare căutare în toată Europa, mai ales de Crăciun. O rețetă tradițională de vin fiert include un vin roșu bun de țară, care este amestecat cu condimente și ingrediente opționale, precum citrice.
Nutriționiștii precizează că vinul fiert își menține anumite proprietăți după fierbere, deși o parte din cantitatea de alcool conținută din boabele de struguri se evaporă.
În timpul fierberii, alcoolul care rămâne depinde foarte mult de tipul vinului ales, temperatura lui, dar și tipul vasului în care îl fierbeți. De aceea, un vas deschis și mai puțin adânc va permite o evaporare mai rapidă a alcoolului, față de un recipient care are capac deasupra.
Cât alcool are vinul fiert, de fapt. Detaliul pe care care trebuie să îl știi
De asemenea, și aromele vinului se reduc considerabil în timpul fierberii. Dacă vinul fiert este menținut prea mult pe foc, se reduc aromele și va capăta un gust ușor amărui. În general, un vin fiert are între 8-12% alcool, dar asta depinde de mai mulți factori.
Dacă expuneți la căldură mare vinul fiert timp de 30 de minute, alcoolul se reduce până la 35%.
Citește și: Cum faci vin fiert aromat, nu foarte românesc și te bucuri de un cocktail în același timp
Totuși, vinul fiert este și o sursă importantă de antioxidanţi. Acesta conține resveratrolul, un compus polifenolic despre care studiile susţin că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Resveratrolul îl regăsim în sâmburii şi coaja strugurilor roşii.
Prin procesul de fierbere, cantitatea de alcool din vin scade, precum și cea de resveratrol.
Cum se prepară vinul fiert
Ingrediente:
- 1 litru vin roșu
- 5 linguri miere
- 1 praf scorţişoară
- 10 boabe piper
- 10 cuișoare
- câteva felii de portocale (opțional).
Într-o oală se pune vinul la fiert împreună cu piperul, cuişoarele și scorțișoara. Atunci când ies primii aburi din el se completează cu mierea și se amestecă încontinuu.
Citește și: Condimentele care dau o savoare deosebită vinului fiert. Nu trebuie să lipsească din rețeta tradițională
La primul clocot se ia de pe foc și se acoperă. De obicei, alcoolul fierbe la 70° C. Ca să nu se piardă din alcool, oala trebuie să fie de metal și acoperită. Portocala se curăţă de coajă, iar feliuţele decojite se pun în căni. Se servește cald!