Cât a ajuns coșul minim de cumpărături în prezent. Familiile cu 2 copii, cele mai afectate de creșterea prețurilor
Inflația își spune cuvântul, iar românilor le este din ce în ce mai greu să cumpere strictul necesar cu salariile actuale. Potrivit Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții, o familie cu doi copii care locuiește la oraș ar avea nevoie de peste 3.000 de lei în fiecare lună. Este de ajuns această sumă?
La cât a ajuns coșul minim, după inflația uriașă?
Cei 3.000 de lei cu care o familie cu doi copii ar trebui să se descurce lunar se duc pe mâncare, haine, utilități și educație. În această sumă de bani nu sunt incluse concediile, ieșirile în oraș sau economiile. De asemenea, nu sunt luate în calcul nici ratele la credite sau chiriile.
Cu toate acestea, oamenii spun ca această sumă suficientă și că realitatea este cu totul alta. Scumpirile uriașe din ultima vreme i-a făcut pe români să fie mai atenți la ce cumpără și cât plătesc pe anumite alimente. Majoritatea spun că salariul lor nu este suficient pentru un trai decent.
„Destul de greu, mai ales acum, când trebuie să merg să aprovizionez pentru mâncare, mă uit de două ori și de obicei tai jumătate din cât luam până acum. Mi-e greu să cred că trebuie să cumperi haine, rechizite, mâncare, un copil mai vrea și altele, nu cred că te descurci cu 3.000”, a spus o femeie.
România se află printre țările cu cea mai mare inflație din UE
Potrivit datelor datelor făcute publice vineri, pe data de 16 septembrie, de Eurostat, rata anuală a inflației din UE a crescut la 10,1 % în luna august. De asemenea, un nou nivel record a fost atins în aceeași lună în zona euro, rata anuală a inflației ajungând la 9,1%.
Comparativ cu luna iulie a acestui an, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre și a crescut în alte 15 state membre. În România, rata inflației era în luna iulie 13%, iar în august a urcat la 13,3%. Anul trecut, în aceeași lună, era doar 4%. Iată situația în alte țări:
- Estonia (25,2%);
- Letonia (21,4%);
- Lituania (21,1%);
- Ungaria (18,6%);
- Cehia (17,1%);
- Bulgaria (15%);
- Polonia (14,8%);
- Ţările de Jos (13,7%);
- Slovacia (13,4%);
- România (13,3%).
La polul opus, cea mai redusă inflație este în:
- Franța (6,6%);
- Malta (7%);
- Finlanda (7,9%).
Inflația de bază este indicatorul urmărit de către Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Potrivit experților, pe viitor se crede că inflația va mai crește.
Citește și: Cresc alocațiile copiilor din România. Câți bani în plus ar putea să primească familiile