Castelul uitat de români care a ajuns o ruină. Pe vremuri era o adevărată bijuterie a arhitecturii

de: Filon Stan
28 07. 2024

O adevărată bijuterie arhitecturală care atrăgea pe vremuri toate privirile a ajuns o adevărată ruină. Vorbim despre un castel ridicat în urmă cu 80 de ani de un fost premier al României, un indistriaș de renume.

Castelul uitat de români care a ajuns o ruină

Castelul de la Zlatna a fost o adevărată comoară arhitecturală a Apusenilor. Are o poveste fascinantă, însă cu accente  triste.  A fost construit în urmă cu mai bine de 80 de ani de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939, fiind reşedinţa de vară a prosperului politician şi industriaş. A fost ridicat pe un terene de 8.800 de metri pătrați, iar construcția ocupă o suprafață de 1358 de metri pătrați. Citește și Când se deschide Cazinoul din Constanța. Ce vor putea vedea turiştii în interior, clădirea este superbă

După anii 1980, clădirea a fost cedată unei unități militare, care a aprobat ca în interior să fie filmată pelicula ”Noi, cei din linia întîi”, film regizat de Sergiu Nicolaescu. Chiar dacă pelicula a fost una de mare succes, reprezentând o adevărată capodoperă cinematografică, a făcut victime colaterale. Castelul a avut mult de suferit în timpul filmărilor, mai multe încăperi fiind incendiate.

Hilton a cumpărat castelul Zlatna, dar investițiile trenează

După Revoluția din 1989, imobilul a intrat în proprietatea Consiliului Județean Alba, iar în anul 2003, acesta a fost scos pentru prima dată la vânzare. Au existat puțini doritori și a fost cumpărat de către o firmă italiană contra sumei de 400.000 de lei. A fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul. Ulterior, administratorul companiei a renunțat la ideea de a transforma castelul în hotel și a fost, din nou, scos la vânzare, însă, nu a găsit un cumpărător interesat. Investiţia pentru introducerea în circuitul turistic se ridica la cel puţin 1 milion de euro. Citește și Bijuteria din inima Capitalei unde arta și inovația arhitecturală se îmbină perfect. Este unică în Europa

Ulterior, în 2019, a fost preluat de o casă de licitații și scos la vânzare cu un preț de pornire de 295.000 euro. A fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton la prețul de 260.000 de euro, care urma să îl transforme într-un hotel de lux. Comoară arhitecturală așteaptă, și în prezent, să fie readusă la viață de noul său proprietar.