Casa Verde Fotovoltaice 2023. Suma maximă pe care o poate primi un român înscris în program

de: Ștefan R. Apostol
03 05. 2023

În luna martie a acestui an, Ministerul Mediului anunța alocarea bugetului pentru acest an în vederea demarării unui nou program „Casa Verde Fotovoltaice 2023”. Conform datelor de la acel moment, au fost alocate peste 13,3 miliarde de lei, din care doar 2 miliarde erau alocate pentru startul noului program de subvenționare pentru acest an. Dacă te interesează să intri în program, citește mai departe și vezi ce ai de făcut.

Guvernul a alocat 2 miliarde de lei pentru Casa Verde Fotovoltaice 2023

După o pauză de mai bine de doi ani, în 2021 guvernul de la acel moment anunța reluarea programului de subvenții de la stat pentru cei care vor să-și monteze panouri fotovoltaice, prin programul „Casa Verde Fotovoltaice”. La acel moment erau alocate 280 de milioane de lei, iar cei care reușeau în timp util să se înscrie primeau și banii relativ imediat.

Deși nu se știa sigur dacă se va relua și în 2023 acest program, la începutul lunii martie Ministerul Mediului anunța decizia de alocare a unui buget depeste 13 miliarde de lei pentru diferitele programe ale ministerului. Din această sumă totală doar 2 miliarde aveau să fie alocate pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”, conform comunicatului emis la acel moment de minister:

„În acest an, acordăm o atenție deosebită zonei de eficiență energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de 2 miliarde de lei, dublu față de sesiunea precedentă și ne adresăm unui număr de cel puțin dublu față de anul trecut.

În perioada următoare vom definitiva ghidul de finanțare pentru acest program, astfel încât persoanele fizice și juridice interesate să se înscrie și să beneficieze de fondurile alocate pentru a monta panouri fotovoltaice să o poată face în cel mai scurt timp.

n ceea ce privește eliminarea poluării din traficul rutier, avem în premieră un buget de peste 1,5 miliarde lei pentru cele trei programe Rabla, prin care ne propunem să eliminăm peste 200.000 de mașini vechi în acest an.”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Vezi și: Au plătit pentru a primi panouri fotovoltaice, însă ce s-a întâmplat apoi întrece orice imaginaţie. Păţania unor români a devenit virală

În 2023  programul se desfășoară pe regiuni

Conform noului ghid de finanțare elaborat de Ministerul Mediului, dacă în anii trecuți nu se punea problema regionalizării, din 2023 Casa Verde Fotovoltaice devine program regional, iar durata de înscriere a celor care doresc să intre în program va fi de doar două zile.

Startul noului proiect se va da pe 5 mai 2023, iar suma maximă pe care o poate primi un român înscris este de 20.000 de lei. Conform ghidului alocarea bugetelor regionale se va face numai după ce se calculează numărul total al caselor intabulate.

Modul de intrare în programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023” se va face pe baza unui formular de înscriere, prin aplicația pusă la dispoziție de sediile AFM regionale, iar documentele ce se vor introduce în aplicație, în afară de cele de ordin tehnic, sunt copia după buletin și un extras de carte funciară.

Vezi și: Schimbări pentru românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice. Anunțul făcut de ANRE

Bisericile sunt eligibile pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”

Ca și în 2022, suma alocată pe candidat rămâne aceeași, de 20.000 de lei, dar au survenit și câteva modificări. Printre acestea eligibilitatea de a intra în program a Bisericilor din România, iar românii, persoane fizice care sunt acceptați în program, vor fi obligați să monteze panourile doar la reședința declarată prin cartea de identitate.

Vezi și: Ce se întâmplă cu românii care şi-au montat panouri fotovoltaice pe case. Situaţia e îngrijorătoare

În acest an o altă modificare ține de evaluarea dosarelor, o primă evaluare fiind făcută la fața locului de către instalatorii sistemelor de panouri fotovoltaice, în comparație cu anul trecut, când AFM trebuia să evalueze și să valideze cele peste 45.000 de dosare înscrise în program.

Asta nu înseamnă că Administrațiile Fondului de Mediu (AFM) nu vor mai face evaluarea finală a dosarelor, dar există o etapă intermediară și una finală, iar acolo unde angajații AFM nu fac față, pot apela la angajații primăriilor. Conform calculelor ministerului suma alocată, cele 2 miliarde, ar ajunge pentru cel puțin 100.000 de dosare în acest an.