Casa de Pensii a făcut anunțul chiar acum! Este informația momentului pentru milioane de români, cu cât crește punctul de pensie
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că recalcularea pensiilor ar putea începe anul viitor. Punctul de pensie ar putea fi majorat cu peste 150 de lei. Cu cât ar putea crește pensiile, aflați în rândurile următoare.
Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii
Daniel Baciu a declarat că punctul de pensie ar putea crește cu peste 150 de lei. Prin urmare, în anul 2023, punctul de pensie ar crește de la 1.586 de lei până la 1.745 de lei, dacă va fi acord în coaliția de guvernare.
Președintele a mai precizat că totul depinde de bugetul pe anului 2023. Acesta va fi aprobat în Parlament în luna noiembrie, iar decizia se va lua în coaliția politică PSD-PNL-UDMR.
„Dacă acest proces de evaluare se finalizează, procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor. Deci, legea trebuie întâi aprobată, publicată în Monitorul Oficial, după aceea va trebui să elaborăm și norme de aplicare a noii legi a pensiilor și după aceea avem baza legislativă, în baza căreia facem recalcularea. Ulterior se face și procesul de recalculare”, a spus Daniel Baciu.
Creșterea pensiilor ar putea fi și de 500 de lei, însă totul depinde de punctul de pensie. În momentul de față există 4.7 milioane de pensionare, iar pensia medie este de 1.733 de lei, conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii.
Ministrul Apărării, despre pensiile militare
Vasile Dîncu este de părere că pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, ci pensii de stat pentru care armata a contribuit. De asemenea, a explicat ca a existat un alt sistem, prin care militarii au fost premiați, deoarece au pierdut foarte multe libertăți prin acest statut.
Ministrul Apărării a fost întrebat, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, dacă pensiile militarilor vor fi recalculate sau vor fi tăiate începând de anul viitor, având în vedere că țara noastră s-a angajat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
“În niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii în sensul acesta. Am o luptă pe două paliere în acest moment, pe două fronturi. În primul rând, pensiile militare nu sunt pensii speciale.
Am convenit asta şi cu ministrul Muncii, cu domnul premier, vom merge la Bruxelles săptămâna viitoare ne întâlnim cu un reprezentant al Băncii Mondiale care face un studiu despre asta şi arătăm că în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit şi a fost un alt sistem în care s-a premiat meritul legat de faptul că au fost foarte multe libertăţi care au fost pierdute de către militari prin acest statut.
Deci este clar că nu vom accepta niciodată să se treacă pe un principiu al contributivităţii care nu poate să funcţioneze, pentru că nu poţi să mai calculezi din trecut toate elementele de contributivitate şi s-a văzut, s-a încercat acum vreo 10 ani şi mai degrabă s-a încurcat sistemul decât a fost făcut”, a declarat Vasile Dîncu.
Citește și: Veste de ultim moment pentru pensionarii din România. De când se măresc pensiile