Carnea pentru care românii au renunţat la cea de porc. Este consumată zilnic, ce spun experţii

de: Ioana Bucur
03 03. 2024

Fie că au fost convinși de recomandările specialiștilor sau forțați de scumpirile din ultima perioadă, românii au început să facă schimbări în meniul zilnic. Află, din rândurile de mai jos, care este carnea pentru care românii au renunţat la cea de porc. Este consumată zilnic la noi în țară, în cantități tot mai mari.

Care este carnea pentru care românii au renunţat la cea de porc

Românii sunt, fără doar și poate, mari consumatori de carne de porc, în toate formele sale. În ultima perioadă, însă, preferințele oamenilor au început să se schimbe, o arată statisticile și vânzările.

Datele oficiale arată clar care este carnea pentru care românii au renunţat la cea de porc. În medie, o persoană de la noi din țară mânâncă în jur de 28 de kilograme de carne de pui pe an.

Fie că este adăugat în supe, tocănițe sau fritpuri, acest produs pare să fie acum nelipsit din meniul zilnic al multora.

Consumată în cantități tot mai mari

Noul trend este observat nu doar în magazine, dar și de proprietarii de ferme. În ultimii doi ani, un fermier din Horezu și-a dublat producția.

„Puiul se vinde la 21 de zile când se face ultimul sistem de vaccinare, ajunge la o greutate de un kilogram, celălalt undeva la 800 de grame. Localnicii vin din apropiere și îl cumpără. Se vinde cu 13, 14 sau 15 lei, depinde cât este de mare”, a spus Vasile Ghiță, administratorul unei ferme de pui, potrivit Știrile PRO TV.

În condițiile în care cererea este tot mai mare, de la o zi la alta, producția de carne de pasăre în România este în creștere. În 2023, a ajuns la 540.000 de tone, cu cinci procente mai mult în comparație cu 2022.

Ce arată datele specialiștilor

Și pe rafturile magazinelor se văd schimbări. Greutatea în carcasă a crescut pentru carnea de păsăre și a scăzut la vită și porc.

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în anul 2023, au fost tăiate mai bine de 320 de milioane de păsări, deci cu 11 milioane mai mult decât în 2022.

Trebuie precizat că s-au înregistrat creșteri și la numărul oilor tăiate, dar această carne este cumpărată mai mult de străini, țara noastră fiind unul dintre principalii exportatori de carne de oaie.