Carnea de miel, un lux în această perioadă. Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru un kilogram
Fermierii anticipează prețuri mult mai mari pentru carnea de miel față de anul trecut, chiar și cu cinci lei pe kilogram mai mult. Cu toate acestea, există variante pentru toate buzunarele, sunt miei care cântăresc mai puțin, dar și alte alternative. Carnea de ied, de exemplu, este considerată de mulți mai gustoasă.
Carne de miel mult mai scumpă
Florin Marin are peste 400 de oi și capre, fermă ce a moștenit-o de la tatăl său. În câteva săptămâni va scoate la vânzare peste 50 de miei, care mai au la dispoziție puțin timp să mai crească în greutate, încât să ajungă la 25 de kilograme.
„Mieii care acum au zece kilograme, peste o lună o să ajungă la peste 25 de kilograme, numai bun de sacrificat. Îi hrănim bine, cu orz şi porumb, în primul rând, lucernă şi mai suplimentăm cu paie de grâu care nu s-a cutreierat şi au boabe în ele”, spune Florin Marin, crescător de animale din Maxenu, judeţul Buzău.
În ultimii ani, seceta le-a pus bețe în roate fermierilor. Din cauza ei, asigurarea hranei pentru animale a devenit o grijă mare pentru crescători. Pășunile au rămas fără verdeață mult mai repede față de anii trecuți, iar cerealele de pe câmp s-au uscat repede.
”Ţinând cont că anul trecut a fost unul foarte critic pentru noi din punct de vedere al furajului care a fost mai scump, pentru că nu au fost furaje şi s-a crescut mai greu, sperăm să fie mai scump. La ora actuală, după cum s-a dat, este 14,5 lei pe kilogram în viu. Dacă se menţin preţurile astea, până la Paşte cu siguranţă o să fie 30 – 32 de lei kilogramul tăiat, de miel sau ied”, este de părere fermierul buzoian.
Există variante pentru toate buzunarele
După cum am mai spus, există variante pentru toată lumea. Fermierii vând miei ce cântăresc mai puțin pentru un preț mai mic. De asemenea, și carnea de ied este căutată de mulți oameni. Este considerată chiar și mult mai gustoasă. Unii o consideră ai ușoară și mai dulce. Sunt persoane ce nu consumă carne de oaie deloc, preferând să cumpere carne de ied.
„Ieduţii o să fie un pic mai mici, la 8, la 10 kilograme. Pot fi şi mai mari, la 12 – 13 kilograme, în funcţie de bugetul şi ce vrea să aleagă clientul. Tot ce este în picioare acum, mieluţi, ieduţi, că sunt fetiţe, că sunt masculi, o să meargă la vânzare. Pentru întinerirea turmei vor fi păstraţi cei fătaţi de acum înainte”, spune Marin Gheorghe, crescător de capre și oi.