Carnea făcută-n „eprubetă”: cum o să revoluționeze mâncarea

de: Diana Radu
18 12. 2018

S-a creat prima friptură de carne „crescută” în laborator. Cercetătorii israelieni se laudă că au produs fruptură de vită artificială. Cum arată carnea viitorului și când ar putea ajunge și în farfuria ta.

Procedeul prin care s-a obținut carnea artificială nu poluează mediul înconjurător. Astfel, au fost recoltate celule de la animale vii, fără însă a le face rău și au fost crescute în laborator. Așa a apărut carnea artificială. Carnea viitorului ar putea ajunge în vitrina carmangeriilor în maxim trei sau patru ani.

Cum arată carnea viitorului

Fâşiile de carne crescute în laborator au mărimea unui card și o grosime de aproximativ cinci milimetri. Deși, bucățile de carne sunt mai mici, prețul unei astfel de bucăți, depășește cu mult prețul unei bucăți de carne obișnuite. Astfel, acestă delicatească ajunge să coste în jur de 50 de dolari fâşia.

După ce au fost extrase celulele de la animale vii, fără a le provoca durere, acestea sunt hrănite în laborator până ajung să producă țesut muscular. Oamenii care au gustat deja spun că, friptura artificală are un gust asemănător cu carnea clasică, dar nu sunt siguri că ar putea face difrența dintre o bucată de carne artificială și una naturală. Cu alte cuvinte, datorită faptului că au știut dinainte ce vor mânca, i-a ajutat să fie foarte atenți, altfel nu și-ar fi dat seama ce au mâncat.

„Carnea este un ţesut complex. Această realizare include mai multe tipuri de celule, pe care le regăsim în diferite bucăţi de carne clasică, crescute împreună, independent de un animal, pentru a forma o structură 3D similară cărnii, dar folosindu-ne de metode mult mai sigure, sustenabile şi etice”, a explicat Didier Toubia, director executiv al Aleph Farms.

Carnea artificială va fi gătită de bucătari, precum o bucată de carne clasică. Și până și bucătarii sunt de părere că această carne crescută în laborator se aseamănă foarte mult cu friptură clasică.„Această carne arată minunat şi are textura unei fripturi clasice”, a spus Amir Ilan, bucătar-şef.

Se pare că și experiența bucătarului care a gătit prima bucată de carne artificială, a fost una unică. Acesta a gătit friptura de vită crescută în laborator, după care a pregătit legumele pentru garnitură și sosurile.