Care sunt semnele hipotermiei. IGSU, despre cum îţi dai seama că „ai îngheţat bocnă”
Cu siguranță majoritatea oamenilor au folosit cel puțin o dată expresia ,,am înghețata bocnă”. Cu toate astea, de multe ori ea nu a fost utilizată în adevăratul sens al cuvântului. IGSU avertizează cu privire la hipotermie și primele ei semne care îi pot afecta pe oamenii care trăiesc în zone friguroase. ,,Dacă observi astfel de simptome la un apropiat, du-l într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede. ”
Semnele hipotermiei: avertizare IGSU
Cu siguranță mulți oameni urăsc frigul, dar acesta este prezent în cele mai multe părți ale lumii. Cu toate astea, mulți trebuie să acorde atenție detaliilor în vremea rece pentru că organismul și trupul au alte nevoi.
Trebuie să știi că hipotermia apare atunci când temperatura corpului scade sub un nivel normal. Acesta reprezintă o urgență medicală pentru că organismul pierde căldură și există riscul de apariție a unor complicații serioase.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România a oferit câteva detalii cetățenilor despre astfel de situații. Experții au recomandat ca persoanele care au: frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare să fie imediat tratate corespunzător.
Sfaturile specialiștilor
Oamenii care au simptomele menționate anterior trebuie să stea la locuri calde, trebuie să aibă haine uscate pe ei și să evite deplasările pe timp de viscol și ninsoare puternică.
De asemenea, toată lumea trebuie să cunoască faptul că partea centrală a corpului este cea care se încălzește prima dată. Mai mult decât atât, este important ca oamenii afectați de hipotermie să poarte haine groase pentru a proteja extremitățile în cazul în care sunt nevoiți să iasă din nou la frig.
,,Sigur ai mai folosit expresia „am înghețat bocnă”, dar știi să identifici semnele hipotermiei? Iarna pare să își intre în drepturi, iar efectele frigului pot fi cumplite. Frisoanele incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientarea, incoerenţa, exprimarea neclară, somnolenţa şi epuizarea sunt câteva indicii care te pot ajuta să înțelegi dacă a început instalarea hipotermiei.
Dacă observi astfel de simptome la un apropiat, du-l într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului, iar dacă este conștient, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil.
Pentru siguranță, evită deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă este absolut necesar să faci asta, poartă haine groase care să protejeze extremitățile (față, nas, urechi, mâini, picioare), încălțăminte confortabilă și bine izolată de apă. Intră pe platforma https://fiipregatit.ro și informează-te despre modul de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență. #DSU #IGSU #pompierii #salvatorii #mereuladatorie #recomandari”, arată mesajul postat pe Facebook de IGSU.