Care sunt schimbările din noua lege a educației. Cum va arăta examenul de Bacalaureat si ce se întâmplă cu salariile profesorilor
Toți elevii trebuie să ia la cunoștință noile schimbări! Au apărut în prim-plan noi modificări în legea educației. Ce se întâmplă cu examenul de admitere la liceu? Învățăceii care termină liceul vor avea parte de un alt tip de examen de Bacalaureat. De asemenea, profesorii debutanți vor avea alte salarii. Oricine va putea să vină cu sugestii timp de 34 de zile. Acestea vor putea fi integrate mai apoi în proiectul ce va ajunge în Parlament în data de 1 septembrie.
Schimbări în noua lege a educației: toți elevii trebuie să știe asta
Se fac schimbări în legea educației. Sorin Cîmpeanu a declarat că legea în vigoare a avut foarte multe lucruri bune, dar nu a fost însoțită de o arhitectură de sistem care să o susțină. Urmează ca în curând să fie înființate noi structuri, „instituții puternice care să fie capabile să pună în practică operaționalizarea noilor schimbări.”
„Legea 1, în vigoare acum, a avut foarte multe lucruri bune, dar din păcate nu a fost însoțită de o arhitectură de sistem care să susțină implementarea a acelor proiecte”, a spus Cîmpeanu.
De asemenea, o decizie importantă este reorganizarea inspectoratelor în Direcții publice pentru învățământul preuniversitar. Mai exact, centrele județene de resurse și asistență educațională vor fi comasate în aceste direcții.
Mai mult decât atât, va fi înființată Autoritatea națională pentru inspecție școlară și asigurarea calității în preuniversitar (ANISAC) în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar.
Structură nouă
Noua structură urmează să aibă atribuții de asigurarea calității pe care anterior le avea ARACIP, dar și atribuții de inspecție sistemică ce nu se vor mai suprapune de acum cu verificările făcute de inspectorate.
Urmează să existe un Centru național de dezvoltare și formare a carierei didactice cu structuri la nivel județean în locul Caselor Corpului Didactic și se va reorganiza Institutul de Științe Educaționale și Centrului Național de Curriculum și Evaluare.
Cadrele didactice vor fi obligate să completeze portofolii educaționale pentru fiecare copil cu rezultate, evaluări periodice și recomandări. Admiterea la liceu vine cu schimbări, iar Bacalaureatul va avea o singură probă și profesorii debutanți vor avea salarii mai mari.
Examen de BAC
- o singură probă scrisă de evaluare a competențelor de bază pentru disciplinele din trunchiul comun: română, matematică, istorie, geografie, socio-umane, la care elevii ar trebui să ia minimum 6;
- două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și vor fi verificate competențele de bază B1;
- o probă de evaluare a competențelor digitale, în raport cu standardele europene; probă la limba și literatura maternă, minimum 6 pentru promovare;
- o probă scrisă facultativă care nu va condiționa promovarea la Bac, va avea rolul însă de a-l ajuta pe elev să-și demonstreze nivelul de excelență pentru piața muncii sau domeniul ales la admitere.