Care sunt riscurile unei demisii fără preaviz și ce măsuri pot prelua angajatorii

de: Ana Chivu
11 07. 2019

Ce riști dacă îți dai demisia și nu stai în preaviz? Care sunt măsurile care pot fi luate de către angajatori? Ce arată Codul Muncii, art. 81 despre demisia cu și fără preaviz?

Demisia fără preaviz. Care sunt riscurile?

Care sunt, de fapt, beneficiile demisiei fără preaviz și ce înseamnă aceasta? Demisia reprezintă un act unilateral de voință al angajatului prin care se pune capăt al raporturilor juridice de muncă. Demisia trebuie să îmbrace forma scrisă și notigicată a angajatorului. Atenția trebuie să fie asura faptului că demisia nu trebuie să fie aprobată de angajator. Angajatului i se aduce la cuopștință faptul că a decis să pună punct zilelor la locul de muncă în cauză. Deseori notificările sub forma „Cererilor de aprobare a demisiei”.

Acestea sunt greșite! Există acte cate dovedesc faptul că angajații nu își cunosc exact drepturile sau legea în sensul ei cel mai general. Amintim că cel mai important este că demisia presupune manifestarea liberă de voință. De asemenea, presupune și faptul că angajatul va înștiința în prealabil angajatorul cu privire la încheierea raporturilor de la locul de muncă. Angajatorul este obligat să înregisteze demisia angajatului în registrul de intrare-ieșire. La ipoteza de ajungere în instanță, dovada aceasta de înregistrare a demisiei poate face diferența dintre câștig de cauză sau plată de daune-interese. Dacă angajatorul refuză să înregistreze demisia angajatului, acesta va face orice dovadă a faptului că și-a notificat angajatorul cu privire la demisie. Angajatorii care vor refuza să înregistreze demisia pot avea parte de o amendă cu sume cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.

Riscuri pentru demisie cu și fără preaviz. Care sunt riscurile?

Demisie cu și fără preaviz

Termenul de preaviz este obligatoriu în cazul demisiei, exceptând situația în care angajatorul renunță la termenul în cauză sau când angajatorul nu-și respectă obligațiile conflictuale. De exemplu, angajatorul nu își achită obligațiile contractuale, angajatul nu este obligat să stea în termenul de preaviz. Nerespectarea preavizului de către angajat, fără motive întemeiate, este echivalentul a absentării nemotivate de la locul de muncă. Codul Muncii, la articolul cu numărul 81, oferă prevederile necesare pentr a înțelege cum procedează angajații și angajatorii în privința demisiei cu și fără preaviz.

„În principiu da, din moment ce prima dintre obligațiile angajatorului prevăzute în modelul-cadru de contract individual de muncă este tocmai aceea de a acorda salariatului „toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă și din lege. Poate fi însă avută în vedere numai nerespectarea obligațiilor angajatorului față de salariat, nu și față de terți, în afară de cazul în care nerespectarea obligației respective îl prejudiciază în mod direct și pe salariat.”, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.