Care sunt părţile comune ale unui bloc, de fapt? Detaliul din lege pe care puţini români care stau în apartament îl ştiu

de: Ionuț Vieru
29 03. 2024

Care sunt părțile comune ale unui bloc? Mulți români nu știu aceste detalii importante. Aflați în rândurile următoare detaliile din lege care fac referire la părțile comune ale unui bloc.

Părțile comune, potrivit Codului Civil

Părțile comune din blocurile cu apartamente se regăsesc în Art. 648 și Art. 649 din Codul Civil. Aici vom găsi o enumerare cuprinzătoare a bunurilor ce sunt considerate părți comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente.

Art. 648

(1) Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată.

(2) Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu spaţiile locative, care constituie bunurile principale în sensul art. 546.

Art. 649

(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:

a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;

b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;

c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;

d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.

(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Condițiile în care pot fi folosite părțile comune din imobile

Spațiile din blocurile de locuințe care nu pot fi folosite decât în comun de către diferiți proprietari reprezintă obiectul unui drept de coproprietate forțată.

„Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina fiecărui coproprietar, care este obligat să suporte cheltuielile direct proporţional cu cota sa parte.

Drept urmare, cota indiviză/cota parte din proprietatea comună este parte a ecuaţiei prin care se împart o serie de cheltuieli, cum ar fi reparaţiile efectuate spaţiilor comune din bloc: uscătorul, casa scării, spălătoria, subsolul, acoperişul (terasa) blocului, etajul tehnic, uşa de la intrarea în bloc, pereţii exteriori ai blocului, conductele comune, ascensoarele etc”, ne explică avocata Cristina Lețu.

Cu toate acestea, regula nu se aplică în cazul în cheltuielilor legate de părțile comune folosite exclusiv de unii dintre coproprietari.

Totodată, în cazul în care există o asociație de proprietari, repartizarea cheltuielilor se dispune de comitetul executiv al acesteia. Este obligatoriu chiar și pentru coproprietarii care nu sunt membri ai asociației.