Care sunt, de fapt, pragurile IQ-ului. Ce număr te face un adevărat geniu și te plasează în 0,1 % din populația lumii

de: Iulia Statie
14 05. 2021

Oamenii vorbesc de multe ori despre scorurile IQ foarte mari, denumite și scoruri IQ geniale, dar ce înseamnă exact aceste numere? Geniile au mult mai mult succes față de ceilalți? În timp ce aceste numere sunt vânate de către toată lumea, experții sugerează că alți factori, cum ar fi inteligența emoțională, ar putea conta chiar mai mult.

Pragurile IQ. Ce numere se pot obține

Cine obține scorul ce se află între 1-24 este clasat cu un handicap mintal profund, iar între 25 și 39 se află cei cu un handicap mental sever. Apoi,  categoria cu un handicap mental moderat obține un scor între 40-54.  Un handicap mental major are scorul de 55-69, în timp ce unul la limită 90-84.

Inteligența medie se află la scorul 84-114, iar peste medie sunt persoanele ce au un număr cuprins între 115 și 129. Urmează oamenii cu un talent moderat cu un scor cuprins între 130 și 144. Persoanele foarte talentate obțin numerele clasate între 145 și 159. În penultima categorie, cu un număr între 160-179, intra persoanele supradotate.

Cel mai râvnit rezultat. Doar 0,1% din populație îl are

Apoi, cel mai râvnit scor ce se află peste 180 îl obțin persoanele înzestrate cu unele capacități spectaculoase. Un scor IQ mediu este între 85 și 115. 68% din scorurile IQ se încadrează în această categorie. Dacă o să faci testul și o să te surprindă ultimul rezultat, află că el te plasează în 0,1% din populație!

Află că mai multe domenii cheie sunt analizate înainte ca persoanele să își afle scorul IQ, testele punând la încercare logica pe care o are o persoană atunci când vine vorba despre rezolvarea problemelor. Nu mai sta pe gânduri și află în ce categorie vei intra, de fapt.

Ce se întâmplă cu viitoarele generații. De ce au crescut, de fapt, rezultatele IQ

Foarte des se aude că oameni brilianți ca Albert Einstein și Steven Hawking aveau IQ-uri de peste 160, dar, în realitate, nu există dovezi cu privire la faptul că mulți indivizi foarte cunoscuți ar fi făcut vreodată un astfel de test sau că au împărtășit rezultatele lui cu publicul, potrivit Very Well Mind.

Scorurile IQ au crescut imediat cu trecerea anilor și schimbarea generațiilor. Există o explicație aici, cunoscută sub denumirea de ‘efectul Flynn’, după cercetătorul James R. Flynn. Încă din 1930, de când testele s-au răspândit printre oameni, specialiștii au observat o creștere semnificativă atunci când vine vorba de scorurile obținute de persoanele din întreaga lume. Cercetătorul menționat mai sus a susținut că acest lucru se datorează îmbunătățirii abilității de a rezolva probleme, dar și pentru că lumea a început să gândească abstract și logic.