Care pâine e mai bună: albă sau neagră? Recomandarea nutriţioniştilor, detaliul de care să ţii mereu cont
Cu siguranță te-ai confruntat și tu cu dilema asta, măcar o dată până acum, atunci când ai mers la supermarket și a trebuit să cumperi pâine. Deși lumea este tentată să aleagă pâinea neagră, în defavoarea celei albe, iată care este sfatul specialiștilor. Ce recomandă medicii nutriționiști să consumi.
Care este diferența între pâinea albă și cea neagră
Nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce este recomandat să consumăm pâine neagră. Potrivit specialistului, pâinea neagră cu cereale este sănătoasă pentru adulți, deoarece ajută la scăderea în greutate și, astfel, reduce colesterolul.
De aceea, românii sunt sfătuiți să consume alimente integrale, cu cereale, precum pâinea sau fulgii de ovăz. Mihaela Bilic susține că pâinea neagră este benefică pentru organism, deoarece ne oferă 10 grame de fibre, față de pâinea albă, ce ne asigură un aport de numai 4 grame de fibre.
„Nutriționiștii recomandă un consum de 30-35 de grame de fibre zilnic. Din ce ne luăm aceste fibre? Din fructe și legume.
În compoziția lor avem peste 90% apă, fibre, vitamine și minerale. Varianta de fructe uscate, fie că e vorba de prune sau caise, concentrează zahărul, dar și fibrele.
În pâinea albă avem două până la patru grame de fibre. În momentul în care pâinea devine neagră, dintr-o dată ajungem la 7 grame și, dacă pâinea devine neagră necrescută, ajungem la 10 grame.
La capitolul cereale de mic de dejun avem fulgii de ovăz cu 10 grame. Fulgii de porumb ajung la cinci grame.”, a declarat Mihaela Bilic, potrivit stirileprotv.ro.
Citește și Ce pâine mănâncă românii, de fapt. Inspectorii ANPC, uimiţi de ce au găsit într-o brutărie
Ce se întâmplă atunci când consumăm prea multe fibre
Pe de altă parte, expertul vorbește despre ce se întâmplă atunci când facem exces de fibre și consumăm mai mult decât aportul necesar recomandat.
„Accelerează mult prea mult tranzitul intestinal. În cazul copiilor, acest lucru este un dezavantaj. Când avem tranzit accelarat scade absorbția de minerale și vitamine.
Pot apărea carențe. Din punct de vedere efect mecanic, fibrele insolubile din cereale sunt agresive la copiii care au un tub gastric încă nedezvoltat.
La întrebarea pâine albă sau pâine neagră pentru un copil, răspunsul este pâine albă. Ei se mișcă tot timpul și au nevoie de energia din pâine albă, de glucoză. În pâinea neagră, aportul prea mare de fibre poate duce la carențe de vitamine și minerale pentru un copil.”, a completat Mihaela Bilic.
Citește și Alimentele ieftine pe care să le consumi tot timpul. Ce beneficii au