Care este singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ. Sigur nu te gândeai la el
Limba română are o mulțime de particularități care îi conferă o diversitate lingvistică interesantă. Ei bine, știai că există doar un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „î”? Citește mai departe pentru a afla care este și ce înseamnă, de fapt.
Cuvântul unic din limba română care începe și se temină cu litera ”Δ
După cum se arată în studiile lingvistice, limba română conține aproximativ 200.000 de cuvinte, iar DEX-ul cuprinde circa 60.000 dintre acestea. În viața de zi cu zi, însă, utilizăm doar câteva sute dintre ele, astfel că, cel mai sigur, sunt multe despre care încă nu cunoaștem detalii sau nu știm de înseamnă.
Un astfel de exemplu, singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ. Știai că există unul și este unic? Termenul cu pricina este ”înzăvorî”, iar definiția acestuia, conform dexonline.ro, spune că este o acțiune de a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta prin intermediul unor mecanisme de închidere.
Alte curiozități interesante
Familiarizarea cu termeni, expresii mai puțin folosite este benefică pentru îmbogățirea vocabularului nostru, astfel că nu ar strica să descoperi și alte curiozități ale limbii noastre.
Singurul cuvânt care începe cu ”tm” – „Tmeză”, care înseamnă inserarea unui termen între două componente ale unui cuvânt compus sau ale unei expresii idiomatice.
”Om”, cuvântul care are cea mai mare diferență de litere între forma de singular și cea de plural – există o diferență de patru litere între „om” și „oameni”.
”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
Singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „H” – „hemistih” care înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers, despărțite prin cezură.
Cel mai lung cuvânt din limba română
„Kitsch” este singurul unicul termen din limba română care conține 4 consoane la sfârșit. Este folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.
Cel mai lung cuvânt din limba română numără 44 de litere şi se regăsește în industria medicală: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” – denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la cei care lucrează în mine, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
„Angionefrografie” este cuvântul cel mai lung în care fiecare dintre literele din care este alcătuit se repetă de două ori. Este tot un termen medical și reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal.
Citește și: Litera cu care încep cele mai multe cuvinte din limba română. Ai spune că este „A”, dar e greşit!