Care este pluralul de la polei. Mulți români nu știu forma corectă

de: Sabina Anastasia
07 12. 2023

În spiritul sezonului de iarnă ce a pus stăpânire pe mai multe teritorii din România, vă prezentăm explicațiile oferite de specialiștii în lingvistică în ceea ce privește unul dintre termenii des utilizați în perioada curentă. Pluralul lui „polei” îl vom dezbate în materialul de astăzi.

Termenul „polei”, defectiv de plural?

Odată cu instalarea sezonului rece, se transmit tot felul de avertismente meteorologice sau pentru participanții la trafic privind fenomenele ce au loc în perioada curentă. Poleiul este unul dintre ele, acest termen referindu-se la stratul subțire de gheață ce se formează pe drumurile publice, dar nu numai.

În discuțiile de zi cu zi dintre oameni, observăm că mulți nu cunosc forma corectă de plural a termenului „polei”. Unii sunt tentați să spună că este defectiv de plural, referindu-se la faptul că nu are formă de plural, însă adevărul este altul. Termenul „polei” are o singură formă de plural.

Citește și: Cuvântul din limba română pe care cei mai mulţi îl scriu şi rostesc greşit. Forma corectă, prea puţin folosită

Ce regionalisme are termenul „polei”

Termenul „polei” poate să aibă mai multe sensuri, după cum ne arată ediția revăzută și adăugită a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române. El poate face referire la un strat subțire de gheață sau la un anumit luciu.

În funcție de zona în care locuiesc oamenii, un termen poate fi regăsit cu același sens într-o altă formă. În cazul cuvântului „polei”, este vorba despre regionalismele „promoroacă” sau „chiciură”.

Ce explicații ne oferă DEX-ul despre termenul „polei”

„POLÉI1 s. n. strat subțire de gheață, continuu și neted, care acoperă uneori porțiuni din suprafața solului, arborii sau obiectele care se află în aer liber și care este format prin înghețarea apei provenite din ploaie sau din topirea zăpezii.

♦ Fig. Strălucire, lustru, luciu. ♦ (Reg.) Promoroacă, chiciură. – Din polei2 (derivat regresiv)”, arată ediția revăzută și adăugită a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.

Citește și: Cuvântul din limba română pe care mai toţi îl scriu greşit. Asta e forma corectă, de fapt

Ce regionalisme are termenul „polei”

Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) ne explică mai multe despre declinarea acestui substantiv, dar nu numai. Aceeași lucrare, publicată sub egida Academiei Române, ne dezvăluie și forma corectă de plural a termenului „polei”.

„polei2 s. n., art. poleiul; pl. poleiuri

polei1 (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. poleiesc, 3 sg. poleiește, imperf. 1 poleiam; conj. prez. 1 sg. să poleiesc, 3 să poleiască”, arată ediția revăzută și adăugită a Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), publicat tot sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.

Așadar, forma corectă de plural a termenului „polei” este poleiuri. Substantvul nu este defectiv de plural, cum este cazul cuvintelor: „pace”, „dragoste”, „ochelari”, „pantaloni” și altele.