Care este pluralul de la pască. Milioane de români nu știu cum să spună corect

de: Andrei Simion
03 05. 2024

Pasca este una dintre cele mai iubite și așteptate rețete în multe gospodării, în perioada sărbătorilor pascale. Pasca este un desert tradițional care se pregătește în multe culturi creștine și este asociată cu simbolurile sărbătorii, precum învierea lui Iisus Hristos și bucuria reînnoirii. Totuși, care este pluralul său? Cum ceri la magazin mai multe?

Care este forma de plural de la pască

În limba română există anumite cuvinte care pot crea confuzie din cauza formei lor de plural, de pildă substantivul „pască”. Ei bine, află că „pasca” nu are o formă de plural în limba română, în forma sa literară.

Însă, mulți români nu știu asta când doresc să cumpere pască de la magazin. Cum trebuie să ceri: „Dați-mi două păști”? Deoarece substantivul „pască” este defectiv de plural, o alternativă corectă este utilizarea diminutivului său, adică „păscuță”, care are o formă de plural, și anume „păscuțe”. Așadar, la magazin poți spune „două păscuțe”.

Rețetă tradițională de pască

Ingrediente:

500g făină
100g zahăr
200ml lapte
100g unt
3 ouă + 1 ou pentru uns
10g drojdie proaspătă
coajă rasă de lămâie
sență de vanilie
stafide
fistic măcinat
făină pentru presărat
zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

Începe prin a încălzi laptele și a adăuga drojdia proaspătă și o linguriță de zahăr. Amestecă bine și lasă drojdia să se activeze timp de aproximativ 10 minute.

Într-un bol mare, combină făina cu zahărul și fă o adâncitură în mijloc. Adaugă ouăle, untul topit, coaja de lămâie și esența de vanilie.

Toarnă laptele cu drojdie peste ingredientele uscate și amestecă bine până obții un aluat omogen.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră, până se dublează în volum.

După ce aluatul a crescut, pune stafidele și fisticul măcinat și amestecă ușor.

Împarte aluatul în două părți egale și modelează două forme rotunde. Așază-le în tăvi de copt tapetate cu hârtie pergament.

Lasă aluatul să crească din nou timp de aproximativ 30 de minute, apoi unge-l cu ou bătut.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace pasca aproximativ 30-35 de minute sau până devine aurie.

Opțional, presară pasca cu zahăr pudră pentru un aspect mai festiv înainte de servire.

Această rețetă simplă și delicioasă de pască pentru Paște este perfectă pentru a împărți bucuria și tradiția sărbătorilor pascale cu familia și prietenii. Savurează prăjitura alături de cei dragi și bucurați-vă de gustul dulce și reconfortant al acestui desert tradițional.