Care este pluralul cuvântului făină. Greșeala pe care o fac milioane de români

de: Mariana Olteanu
31 08. 2023

Anumite cuvinte ne pot crea o serie de dificultăți. Printre acestea se numără și cuvântul ”făină”. În momentul în care trebuie să folosim forma acestuia de plural întâmpinăm o serie de probleme. Care este, de fapt plurarul acestui cuvânt?

Forma corectă de plural a cuvântului ”făină”

Limba română este considerată a fi una dintre cele mai grele. Nu puține sunt situațiile în care aceasta dă bătăi de cap chiar și nativilor. Formele de plural a anumitor cuvinte ne pot da bătăi din cap.

Printre cuvintele care impun o serie de dificultăți se numără și cuvântul ”făină”. În asemenea situații, Dicționarul Explicativ al Limbii Române vine în ajutorul nostru. Potrivit acestuia, ”definiția acestui termen este pulbere obținută prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în alimentație.”

Te-ar putea interesa și: Care este pluralul corect al cuvântului suport. Mulți români habar nu au

În ceea ce privește forma sa corectă de plural, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române susține că este ”făinuri”. Aceasta este singura formă corectă de plural.

Potrivit Wikipedia, termenul provine din latinescul ”farina” și este un rezultat al asimilării ”r”, ”n” și apoi ”n” → „n”, evoluție fonetică atestată de var. (arh.) ”fărină”, ”fănină” (Banat), ”fărină” (meglenoromână), ”farirę” (istroromână).

Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului jantă, de fapt. Prea mulţi români greşesc

Forme ciudate de plural

Însă, există și o serie de alte cuvinte ale căror formă de plural este una ciudată. Printre acestea se numără și cuvântul ”sânge”, la al cărui plural nu ți-ar fi trecut prin cap.

Conform DOOM 3, forma corectă de plural a substantivului „sânge” este „sângiuri”. Iar, în ceea ce privește forma de plural al cuvântului ”ciubuc”, aceasta este „ciubucuri”. Însă, forma de plural ”ciubuce” nu este greșită însă nu se referă la același termen.

De pe listă nu poate lipsi nici cuvântul ”călimară”, al cărui plural este ”călimări” și nu ”călimare”. În cazul cuvântului ”baltag”, forma corectă de plural este ”baltage” și nu ”baltagiuri”.Există și cuvinte ca nu au formă de plural. Printre acestea se numără fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism, etc.

În momentul în care o formă de plural a anumitui cuvânt ne dă bătăi de cap putem consulta DOOM3 sau DEX. În acest fel, vom fi siguri că vorbim corect.

Te-ar putea interesa și: Care este forma corectă de plural a cuvântului drajeu. Cei mai mulţi dintre români greşesc