Care este pluralul cuvântului “aeroport”. Forma greșită folosită de mii de români
Aeropoarte sau aeroporturi? Care este forma de plural corectă? Zeci de mii de oameni trec pe aici în fiecare zi, dar mulți nu știu forma de plural corectă. Haideți să aflăm în rândurile următoare răspunsul corect.
Cum se spune corect aeroport la plural
Limba română nu este una foarte ușoară. Majoritatea românilor se exprima greșit atunci când vine vorba despre forma de plural ale substantivelor. În cazul de față, tu știi care este forma corectă? Aeropoarte sau aeroporturi? Să vedem ce zice DEX-ul:
„aeroport, aeroporturi, substantiv neutru
1. Ansamblu constituit din terenul, clădirile și instalațiile necesare decolării, aterizării, manevrării, adăpostirii și întreținerii avioanelor.
sinonime: aerodrom”, potrivit dexonline.ro.
Prin urmare, forma corectă pe care toată lumea ar trebuie să o folosească este „aeroporturi”.
Forma corecta a cuvântului furtună
Un alt cuvânt care îi pune în încurcătură pe români atunci când trebuie să-l rostească la plural este „furtună”. Probabil că toți știm definiția cuvântului: o perioadă de vreme violentă, caracterizată de vânt puternic, ploaie sau zăpadă, tunete și fulgere.
Cu toate acestea, „furtună” poate avea mai multe sensuri, ne spune Dicționarul Explicativ al Limbii Române, mai exact trei la număr:
- în sens propriu, furtuna este definită ca „vânt puternic însoțit de averse de ploaie, de grindină și descărcări electrice”
- la figurat, furtuna poate fi definită ca „zbucium, tulburare sufletească”
- tot la figurat, acest cuvânt mai are înțelesul de „revoltă, răscoală”
Dar care este forma de plural? Mulți ar spune că este „furtune”, dar nu este corect. De fapt, forma pe care cu toții ar trebui să o folosim este „furtuni”.
Mulți fac greșeala de a spune „furtunuri”. Este și aceasta o formă de plural corectă, doar că a substantivului „furtun”.
Cuvinte fără formă de plural
Există și substantive care nu au formă de plural. Acestea sunt:
- smântână
- oțet
- curaj
- cinste
- onestitate
- unt
- miere
- pască
- sare
- ulei
- fasole
- mazăre
- piper
- sete
- lene
- foame
- oboseală