Care este forma de singular a cuvântului ‘pantaloni’. Prea mulţi comit această greşeală în vorbirea de zi cu zi
Cine ar fi crezut că un termen banal, ce descrie un obiect vestimentar pe care îl purtăm aproape zilnic, poate pune în încurcătură foarte mulți români? Află, din rândurile de mai jos, care este forma de singular a cuvântului ‘pantaloni’. Prea mulţi comit această greşeală în vorbirea de zi cu zi.
Un termen banal, dar care ne pune în încurcătură
Nu de puține ori, limba română a fost comparată cu un organism viu. Este într-un continuu proces de schimbare, se adaptează realității vorbitorilor.
Vocabularul este și el într-o continuă creștere, influențat de termenii pe care îi împrumutăm din limbile străine – în ultimele decenii, engleza este sursa celor mai multe cuvinte noi. Am crede că acestea ne pot pune în dificultate, însă realitatea este alta.
De fapt, unele cuvinte românești vechi, banale, le dau multora bătăi de cap și ajung chiar să fie folosite în mod eronat. Un astfel de exemplu este forma de singular a cuvântului ‘pantaloni’.
Care este forma de singular a cuvântului ‘pantaloni’
Folosit la forma de plural, cuvântul descrie „îmbrăcăminte exterioară care acoperă, de la mijloc în jos, corpul și fiecare picior în parte”, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române.
Alte definiții sunt: „piesă de tablă sau de metal turnat, goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte”, „parte a unui decor de teatru destinat a da perspectivă în deschiderea unei ferestre sau uși”, „tub metalic protector în care se rotește axul elicei de la unele nave”, „carenaj profilat care acoperă roata și jamba unui tren de aterizare neescamotabil”.
În Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), se precizează că forma de singular a cuvântului „pantaloni” este „pantalon”.
Ce greșeală fac foarte mulți
Există însă o greșeală pe care o fac foarte mulți vorbitori de limba română. Auzim des sintagma „o pereche de pantaloni” – una neinspirată, în condițiile în care termenul „pereche” reprezintă, din definiție, două elemente.
Cu alte cuvinte, când spunem că „port o pereche de pantaloni” spunem, de fapt, că purtăm două astfel de articole vestimentare.
Pentru că este folosită la scară largă, expresia este acum un fenomen lingvistic luat ca atare, acceptat, dar care, în esență, este o greșeală de exprimare.