Care este diferența dintre ouăle românești și cele aduse din Ucraina. Ce a descoperit un bucătar profesionist
Ouăle importate din Ucraina sunt mai ieftine decât cele românești, motiv pentru care mulți români le cumpără. Prețul mai mic poate indica însă o calitate mai slabă a ouălor, iar un bucătar profesionist trage un semnal de alarmă în acest sens.
Ouăle și carnea din Ucraina, mai slabe calitativ?
Fermierii bulgari au cerut, în urmă cu ceva timp, interzicerea importului de carne de pasăre și ouă din Ucraina, iar acum și cei din România iau atitudine în acest sens. Producătorii din Ucraina nu ar respecta normele europene de creștere a păsărilor, motiv pentru care își permit să producă și să vândă mai ieftin față de țările din UE.
Importurile de ouă din țara vecină au crescut cu 37%, iar cele de carne de pasăre s-au majorat cu 48% în ultimul an. Un ou de proveniență ucraineană costă 60 de bani în supermarketuri, însă prețul reflectă și calitatea. Un bucătar profesionist a semnalat principalele diferențe între ouăle din Ucraina și cele românești, dar și între carnea de pui din țara vecină și cea de la noi.
”E mai fad (n.r. pieptul de pui) față de al nostru, e puțin mai ieftin pe piață, dar mai slab calitativ față de cel românesc, nouă ne spun clienții că nu e același gust la burger, nu am schimbat nicio rețetă, doar că am luat piept din Ucraina față de al nostru românesc. Au ceva în ele (n.r. ouăle), nu știu ce… că sare rău de tot uleiul, zici că-s pline cu apă”, spune Georgian Vîrtej, bucătar, potrivit Știrile Pro TV.
Fermierii români, nemulțumiți de situație
Producătorii de carne și de ouă din România spun că prețurile de la produsele de import îi obligă să vândă și ei mai ieftin. Inspectorii sanitar-veterinari trag un semnal de alarmă și spun că au existat alerte alimentare pe produse importate din Ucraina, semn că normele europene nu sunt respectate întocmai.
Potrivit fermierilor români, găinile crescute în țara vecină ar avea mai puțin spațiu și ar beneficia de mai puțină lumină și căldură decât cele românești. De asemenea, nu există un control asupra antibioticelor și al medicamentelor care le sunt administrate păsărilor, așa cum cere legislația europeană. Ministerul Agriculturii a transmis că este de partea producătorilor români.
”Importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele șase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creștere față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești și cu o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenți pe ou în luna ianuarie 2024, la cca. 0,6 – 0,7 eurocenți pe ou în lunile iulie – august 2024, din informațiile primite de la fermieri.
Importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024 au ajuns la cca. 4.000 tone, față de 78 tone importate în aceeași perioadă a anului 2021, cu potențial de creștere semnificativă în semestrul II din 2024”, se arată într-un comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România