Care este diferența dintre orezul brun și cel integral. Care este mai bun

de: Anca Lupescu
19 04. 2024

Care este diferența dintre orezul brun și cel integral? În timp ce ambele au avantaje și dezavantaje, orezul brun și-a câștigat o reputație de a fi sănătos de-a lungul anilor, mulți crezând că această variantă este cea mai bună. Dar care este adevărul?

Care este diferența dintre orezul brun și cel integral

La fel ca toate cerealele integrale, orezul conține în mod natural trei componente comestibile – tărâțele, germenele și endospermul (coaja necomestibilă este îndepărtată).

„Orezul brun” este orezul integral tipic, deși acest termen nu descrie o anumită varietate, ci culoarea naturală a bobului.

Cerealele întregi își mențin atât tărâțele, cât și germenele, în timp ce cerealele procesate au de obicei acest strat îndepărtat.

Orezul brun tinde să fie o opțiune mai convenabilă pentru multe persoane, având nevoie de mai puțin timp pentru gătit în comparație cu orezul integral.

Vezi și: Care este diferența dintre orezul brun și cel integral. Care este mai bun

Acestea pot fi folosite interschimbabil în rețete, dar orezul brun tinde să fie mai moale și mai pufos în timp ce orezul integral este puțin mai elastic și tare.

Față de aceste două variante, orezul alb, la fel ca multe alte cereale albe, pierde majoritatea nutrienților atunci când este îndepărtat stratul exterior. Aceste alimente „albe” (cum ar fi pâinea albă, orezul sau făina albă) sunt procesate, și multe persoane le asociază cu alimente „rele” care pot crește nivelul zahărului din sânge sau contribui la diabet și creșterea în greutate.

Orezul brun sau integal sunt adesea considerate o alternativă „mai sănătoasă” deoarece nu sunt procesate.

În timp ce cerealele rafinate îndepărtează părți ale cerealei (cunoscute sub numele de tărâțe și germen), cerealele integrale nu o fac. 

Te-ar putea interesa și: Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești? Răspunsul este mai profund decât ar fi crezut lumea

Ce ar trebui să consumi

Orezul brun este o sursă bună de fibră și fitonutrienți. Cercetările susțin că fibrele și fitonutrienții sunt benefice pentru microbiomul intestinal și sănătatea imunitară, precum și pentru sănătatea cardiovasculară. 

Orezul brun este un cereale integrale și este o sursă de vitamine din complexul B, potasiu, mangan și seleniu. 

Deoarece orezul brun este un carbohidrat complex, tinde să ofere mai multă fibră, vitamine și minerale (cum ar fi fierul) și poate oferi mai multă energie, în comparație cu orezul alb.

Orezul brun poate îmbunătăți, de asemenea, sațietatea sau sentimentul de sațietate după o masă deoarece este plin de fibră. Alimentele bogate în fibre te fac să te simți sătul cu mai puține calorii, deoarece durează mai mult să fie digerate.

Te-ar putea interesa și: Cu ce să înlocuieşti orezul alb. Varianta mai sănătoasă de care puţini români au auzit. E chiar la îndemână

Totuși, la fel de bun este și orezul integal. Ca oricare aliment, depinde foarte mult cu ce îl asociezi. Dacă pui pe lângă proteine și legume, obții o masă echilibrată, însă dacă îl consumi alături de prăjeli, lucrurile nu mai stau la fel de bine, iar asta e valabil pentru orice fel de aliment: paste albe, paste integrale, zahăr brun, zahăr alb, etc. Cantitatea și asocierea ingredientelor sunt vitale.

Poți să asociezi orezul brun sau integral cu proteine și grăsimi pentru a ajuta la încetinirea digestiei și la reducerea creșterii bruște a nivelului de zahăr din sânge. 

Vezi și: Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude

Așadar, atât orezul integral, orezul brun sau orezul alb sunt opțiuni de alimente la fel de bune. Atât timp cât nu le asociezi cu fast food, prăjeli sau alimente foarte grase, aceste tipuri de orez sunt perfect în regulă pentru a fi consumate alternativ.