Care este, de fapt, legea salarizării și ce modificări a suferit în 2021
Care sunt modificările apărute în dreptul legii salarizării din anul 2021? Iată schimbările oficiale și anunțul premierului României! Acest lucru va exista doar în cazurile foarte speciale.
Lege salarizare 2021: care sunt modificările aduse recent?
Premierul României a declarat la începutul lunii trecute că trebuie ca Guvernul să finalizeze cât mai repede cu putință proiectul legii salarizării în sistemul public. Florin Cîțu a subliniat că în noua formă a legii este posibil ca sporurile care există să fie doar pentru „o foarte, foarte mică categorie, cazuri foarte speciale”.
Oficialul a mai adăugat și că a cerut ministerelor să finalizeze planurile de măsuri în vederea evaluării: „În acelaşi timp, am spus ministerelor – mai sunt nouă ministere care nu au transmis fişele cu măsuri pentru a putea fi evaluate şi acestea vor veni săptămâna viitoare.”
Concret, premierul nu crede că în noua formă vor mai exista sporuri, dar în cazul în care un astfel de detaliu își va face apariția va fi totuși în dreptul unor excepții uriașe.
Salariile de bază și gradațiile:
(1) Salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații.
(2) Fiecărei funcții, fiecărui grad/treaptă profesională îi corespund 5 gradații, corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă, cu excepția funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor de conducere pentru care gradația este inclusă în indemnizația lunară/salariul de bază prevăzut pentru aceste funcții în anexele nr. I-IX, precum și a personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.
Respingeri de neconstituționalitate (2)
(3) Salariile de bază prevăzute în anexele nr. I-VIII pentru funcțiile de execuție sunt la gradația 0.
(4) Tranșele de vechime în muncă în funcție de care se acordă cele 5 gradații, precum și cotele procentuale corespunzătoare acestora, calculate la salariul de bază avut la data îndeplinirii condițiilor de trecere în gradație și incluse în acesta, sunt următoarele:
a) gradația 1 – de la 3 ani la 5 ani – și se determină prin majorarea salariului de bază prevăzut în anexele la prezenta lege cu cota procentuală de 7,5%, rezultând noul salariu de bază;
b) gradația 2 – de la 5 ani la 10 ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;
c) gradația 3 – de la 10 ani la 15 ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 5%, rezultând noul salariu de bază;
d) gradația 4 – de la 15 ani la 20 de ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază;
e) gradația 5 – peste 20 de ani – și se determină prin majorarea salariului de bază avut cu cota procentuală de 2,5%, rezultând noul salariu de bază.
(5) Gradația obținută se acordă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au împlinit condițiile de acordare.
(6) Pentru personalul nou-încadrat, salariul de bază se determină prin aplicarea succesivă a majorărilor prevăzute la alin. (4), corespunzător gradației deținute. (Sursa: lege5.ro)