Care este, de fapt, diferența între salata orientală și cea de boeuf

de: Dana Cazacu
01 06. 2021

Salatele se află printre preferatele noastre, fie că sunt de crudități sau din legume preparate termic, cu sau fără carne. Printre cele mai populare salate se numără salata de boeuf și salata orientală. Iată care este diferența dintre acestea.

Diferența dintre salata de boeuf și salata orientală

În limba franceză, boeuf înseamnă vită. Rușii i-au dat denumirea de salată de iarnă sau salată Oliver, deoarece Lucien Oliver este considerat inventatorul acesteia. Această salată mai era cunoscută drept „vânat în maioneză”, deoarece pentru prepararea acesteia se folosea carne de vânat, prepelițe, crabi și caviar. Ingredientele folosite erau diferite de la un anotimp la altul. Printre ingredientele care se mai adăugau se numără: trufele, pieptul de rață sau aspicul.

Iată cum se prepară salata de boeuf

Ingredientele care stau la baza rețetei de salată de boeuf sunt următoarele:

  • carne de pui, vită sau curcan (40% din cantitatea totală de salată)
  • trei-patru morcovi
  • două rădăcini mari de pătrunjel
  • cinci-șase cartofi
  • o țelină
  • castraveţi muraţi
  • maioneză
  • sare
  • piper
  • muștar.

Modul de preparare al salatei de boeuf

Pentru a prepara salata de boeuf se începe cu fierberea legumelor și a cărnii, care se lasă ulterior la răcit. Se toacă între timp castraveții murați, care se așază într-un bol. Se toacă și carnea, morcovii, rădăcinile de pătrunjel, cartofii și țelina care s-au răcit. Aceștia se vor toca de aceeași dimensiune ca și castraveții. Pentru a le omogeniza se adaugă maioneză.

Iată cum se prepară salata orientală

Salata orientală este la fel de simplu de pregătit ca și salata de boeuf și este delicioasă. Această salată are la bază cartofi. Rețeta originală conținea cartofi, oțet și ulei. Ulterior, rețeta a mai fost îmbogățită cu ingrediente ca: ouăle, legumele și maioneza.

Pentru a pregăti o salată orientală clasică, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 0.5 kg de cartofi
  • 200 gr măsline
  • 3 castraveți ( proaspeți sau murați)
  • 4 fire de ceapă verde și o ceapă roșie
  • sare
  • piper
  • coriandru
  • bobițe de muștar
  • ulei de măsline
  • o lămâie.

Modul de preparare al salatei orientale

Pentru a prepara salata orientală se fierb cartofii, se decojesc și se taie cubulețe, după ce se răcesc. Se taie ceapa verde și cea roșie. Castraveții se vor tăia cubulețe sau felii, după preferințele fiecăruia.

Se formează un dresing amestecând uleiul de măsline, zeama de lămâie, boabele de muștar, coriandrul, sarea și piperul și se adaugă peste legumele tăiate cubulețe. Toate acestea se adaugă într-un bol și se amestecă. La final se adaugă măsline verzi sau negre, după placul fiecăruia.

Diferența dintre salata de boeuf și salata orientală

Diferența dintre salata de boeuf și salata orientală este dată de faptul că salata de boeuf conține 40% carne, iar salata orientală are la bază cartoful. În plus, rețeta clasică de salată orientală, nu conține carne.