Care este cel mai periculos copac din România. Să nu stai niciodată sub el când e caniculă

de: Corina Oprea
18 08. 2023

Un copac foarte celebru din România este, de fapt, extrem de periculos. Deși tindem să ne folosim de el, mai ales în zilele toride, în care avem nevoie de umbră, se pare că ar trebui să îl evităm. De ce să nu stai niciodată sub el când e caniculă și ce pericol are asupra sănătății.

Copacul de care trebuie să ne ferim

Nucul, un arbore celebru și frumos, este adesea asociat cu oamenii, fie pentru umbra plăcută pe care o oferă în zilele fierbinți de vară, fie pentru gustul delicios al nucilor. Cu toate acestea, există o credință populară care spune că a sta sub un nuc nu este tocmai benefic pentru sănătatea umană.

Deși poate părea o superstiție, există dovezi științifice care arată că nucul poate avea anumite efecte nocive asupra sănătății. Unul dintre motivele principale pentru care statul sub un nuc nu este recomandat este eliberarea substanțelor chimice.

Unul dintre motivele principale pentru care statul sub un nuc nu este recomandat este eliberarea substanței chimice numită juglona. Aceasta are efecte negative asupra sănătății umane. Studiile au demonstrat că expunerea poate provoca iritații ale pielii și poate cauza reacții alergice.

De asemenea, are efecte grave și asupra sistemului digestiv și a sănătății ficatului. Consumul excesiv de nuci afectate de juglonă poate duce la dureri abdominale, diaree.

Cei care petrec perioade lungi de timp sub coroana unui nuc se expun riscului de a fi expuși la acest gaz toxic, cu consecințe grave. Substanța toxică eliberată de nucile căzute la sol poate avea potențial cancerigen, mai ales atunci când porii sunt inhalați în cantități semnificative.

Cel mai periculos copac

O altă problemă legată de a sta sub un nuc este eliberarea polenului în timpul perioadei de înflorire. Polenul de nuc poate fi un puternic alergen pentru persoanele sensibile la alergii sezoniere. Acesta poate declanșa reacții alergice precum rinita alergică, conjunctivita și chiar crizele de astm în cazurile mai grave.

Prin urmare, persoanele cu istoric de alergii ar trebui să fie precaute atunci când se află în apropierea nucilor în perioadele de înflorire.

De altfel, trebuie menționat că și coaja verde a fructelor de nuc este periculoasă. Mai exact, aceasra conține polifenoli, substanțe care pot provoca colorarea și pătarea mâinilor și a pielii, cauzând iritații neplăcute.

De asemenea, din cauza conținutului crescut de iod din frunzele nucului, există riscul de inflamare a mucoasei nazale în cazul expunerii prelungite. De aici, se ajunge foarte ușor la episoade de cefalee și de tuse.