05 iul. 2025 | 13:41

Care este cel mai bun ulei pentru prăjit? Bucătarii din întreaga lume au dat verdictul

Sfaturi Culinare
Care este cel mai bun ulei pentru prăjit? Bucătarii din întreaga lume au dat verdictul
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prajit

Uleiul vegetal este nelipsit din bucătăria românească, însă, cu atât de multe variante disponibile pe rafturile magazinelor, alegerea celui mai potrivit sortiment pentru gătit poate fi o adevărată provocare. Mai mulți bucătari profesioniști au lămurit dilema și au indicat care este uleiul ideal pentru prăjit și gătit la temperaturi înalte.

De la floarea-soarelui la avocado, ce ulei alegem

Pe piață găsim o gamă variată de uleiuri vegetale: de floarea-soarelui, de măsline, de rapiță, de avocado, dar și uleiuri mai puțin populare, precum cel de soia, cocos, arahide, palmier sau porumb. Fiecare tip are un gust și un profil nutrițional distinct.

Uleiul de floarea-soarelui, cu aromă neutră, este des folosit pentru prăjit și copt, însă are un conținut ridicat de grăsimi polinesaturate și omega-6, care, în exces, pot contribui la inflamații. În schimb, uleiul de măsline, cu gust ușor amărui sau picant, este mai sănătos, datorită conținutului mare de antioxidanți și grăsimi mononesaturate, potrivit healthline.com.

Printre rom\ni, ]ns[., ]n ultima perioad[, au devenit tot mai populare uleiurile de rapiță și de avocado, datorită profilului echilibrat de acizi grași sănătoși și gustului subtil.

„Să alegi uleiul perfect e o misiune grea”

Inclusiv Stella Totino, scriitoare și fostă brutăreasă cu experiență în testarea alimentelor, recunoaște că a fost „copleșită” de varietatea de opțiuni, relatează yahoo.com. Pentru a lămuri misterul, ea a consultat șase bucătari profesioniști și creatori de rețete, iar răspunsul a fost unanim: uleiul de avocado este cel mai bun pentru gătit!

Experții spun că uleiul de avocado are un punct de ardere foarte ridicat, între 260°C și 270°C, ceea ce îl face ideal pentru prăjit și gătit la temperaturi mari, fără a produce fum sau gust amar. „Asigură o rumenire perfectă fără ardere, are un gust neutru și o textură fină”, a explicat bucătarul Cezar Zapata.

Beneficiile surprinzătoare ale uleiului de avocado

Obținut prin presare la rece din pulpa fructului, uleiul de avocado își păstrează proprietățile nutritive. Este bogat în acid oleic, grăsimi sănătoase, carotenoide, antioxidanți și vitamine esențiale – A, B3, D, E și K –, benefice pentru sănătatea inimii, a pielii și a ochilor. De altfel, datorită puterii sale de hidratare, uleiul de avocado se regăsește frecvent în produsele cosmetice destinate pielii catifelate și suple.

Așadar, dacă vrei să gătești sănătos și gustos, uleiul de avocado pare să fie alegerea perfectă, dup[ cum precizează specialiștii din domeniul gastronomiei.